Netherlands

Fusiegemeenten willen meer geld van Gelderland

Meer dan gemiddeld

Zij stellen dat ieder afzonderlijk in een ambtsbericht aan de Gelderse commissaris van de koning John Berends. ‘Temeer nu de provincie deze fusie wenst, mag een meer dan gemiddelde financiële bijdrage van de provincie worden verwacht. In dit opzicht is het Herindelingsadvies een teleurstelling voor de gemeente Scherpenzeel’, schrijft waarnemend burgemeester Eppie Klein. Zijn Barneveldse collega Jan Luteijn laat zich in zijn ambtsbericht in soortgelijke bewoordingen uit.

Geen officieel besluit

De woordvoerder van Berends benadrukt dat er nog geen officieel besluit is genomen over de provinciale bijdrage aan beide herindelingsgemeenten. Vanuit het rijk krijgen beide gemeenten samen eenmalig 5,6 miljoen euro voor frictiekosten.

Moeizaam

Uit de ambtsberichten van de twee waarnemend burgmeesters blijkt dat de fusievoorbereidingen tussen beide gemeenten uiterst moeizaam verlopen. Scherpenzeel hoopt nog altijd dat het fusievoorstel in Den Haag zal sneuvelen en dat zij zelfstandig kan blijven. Die houding valt niet in goede aarde bij de beoogde fusiepartner, die per 2023 wil fuseren.  

Zelfbeschikkingsrecht

Het zogeheten dorpenbeleid is een ander struikelpunt. Dat is het ‘plusje’ dat Gedeputeerde Staten van Gelderland op de herindeling hebben gezet. Scherpenzeel wil binnen dat dorpenbeleid een eigen bestuurscommissie met zelfbeschikkingsrecht in de nieuwe gemeente Barneveld. Barneveld voelt daar niets voor. Het zou helpen als de provincie Gelderland hierover een garantie afgeven, schrijft waarnemende burgemeester Klein.

Onrecht

Barneveld is op haar beurt teleurgesteld over de brief die het college van Scherpenzeel begin mei aan de demissionair minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft gestuurd. Daarin heeft Scherpenzeel de minister gevraagd in te grijpen. De ‘perceptie’ van het college van Scherpenzeel dat de gemeente onrecht is aangedaan − omdat niet is geluisterd naar de argumenten van Scherpenzeel om zelfstandig te kunnen blijven, is aangestuurd op een fusie met Barneveld en het proces niet zorgvuldig is geweest −, heeft ‘grote invloed’ op de het proces, schrijft Luteijn verder. Hij ziet daarnaast ‘weinig intrinsieke motivatie’ en ‘nauwelijks begrip voor de positie van Barneveld’ bij Scherpenzeel, omdat het college vast blijft houden aan zelfstandigheid.

Football news:

Van Gaal op zijn benoeming bij het Nederlands elftal: Nederlands voetbal is mij altijd na aan het hart gegaan
Bayern en Kimmich zijn dicht bij een contract tot 2026. Alleen Lewandowski krijgt meer Jozua
Medaille stand van de Olympische Spelen-2020: de Britten nog steeds verslaan Rusland, en China vertraagd met goud
PSG zijn de laatste mensen die de Champions League winnaar willen zien. Het hoofd van de Raad van Commissarissen van Eintracht Frankfurt, Philip Holzer, sprak over de situatie op de transfermarkt
Ronaldo zal spelen tegen Barcelona in de Joan Gamper Cup
Calvin Phillips over knielen: een herinnering dat racisme heeft geen plaats in de samenleving
Monaco heeft AZ ' s topscorer Miron Boadu ondertekend