Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Frontex: hoogste aantal illegale grensoverschrijdingen in EU in zes jaar

AFP

Het aantal migranten dat illegaal de grens met de Europese Unie oversteekt, is in 2022 sterk gestegen. Vorig jaar zijn er zo'n 330.000 illegale grensoverschrijdingen geregistreerd, meldt het Europese grensbewakingsagentschap Frontex.

Dit is het hoogste aantal sinds 2016 en een stijging van 64 procent ten opzichte van het 2021. Het is het tweede jaar op rij dat het aantal illegale grensoverschrijdingen sterk gestegen is.

Door de coronapandemie gingen beduidend minder migranten illegaal de grens met de EU over. In 2020 kwam het aantal grensoverschrijdingen op 124.000, het laagste aantal sinds 2013. Het jaar erop was er al een stijging naar 200.000.

Vorig jaar kwamen de meeste migranten via de westelijke Balkanroute de EU binnen, bijna de helft van het totaal. Er werden ongeveer 42.800 illegale grensoverschrijdingen gedetecteerd op de oostelijke Middellandse Zeeroute bij Turkije. Hier waren Syriërs, Afghanen en Nigerianen de meest gerapporteerde nationaliteiten.

Verdubbeling Syriërs

De cijfers verdubbelden ongeveer ten opzichte van 2022, maar bleven in 2019 onder de helft van de cijfers. Op een andere populaire route, via het Middellandse Zeegebied, werden vooral Egyptenaren, Tunesiërs en Bengalezen aangetroffen. Zij kwamen vanuit Libië de EU binnen.

De meeste vreemdelingen in totaal kwamen uit Syrië, Afghanistan en Tunesië: samen goed voor 47 procent. Het aantal Syriërs verdubbelde tot 94.000. Eén op de tien migranten was vrouw en het aandeel minderjarigen daalde licht tot ongeveer 9 procent van het totaal.

Een kaartje van Frontex van de migrantenstromen:

Frontex

Oekraïners niet opgenomen

Frontex meldt dat er tussen 24 februari 2022 en het einde van het jaar bijna 13 miljoen Oekraïense vluchtelingen de EU vanuit Oekraïne en Moldavië zijn binnengekomen. In dezelfde periode trokken 10 miljoen Oekraïners in tegengestelde richting.

Deze grensoverschrijdingen zijn niet opgenomen in de vandaag gepubliceerde cijfers.

Pushbacks

De Nederlander Hans Leijtens werd vorige maand benoemd tot de directeur van Frontex. Het grensagentschap moest op zoek naar een nieuwe uitvoerend directeur, nadat de vorige topman in april dit jaar was opgestapt. Fabrice Leggeri legde zijn taken neer na langdurige kritiek vanwege de zogenoemde pushbacks.

De organisatie was betrokken bij het met geweld terugsturen van migranten als die de buitengrenzen van de Europese Unie probeerden over te steken, zoals in Griekenland. Dat is in strijd met de Europese regels voor migratie.