Netherlands

Freek Jansen: strateeg met radicale ideeën en grote invloed op Baudet

Profiel Freek Jansen (28) is het middelpunt van de rel binnen FVD. Hij zou extreem-rechtse jongeren naar de partij halen. Zijn invloed op Baudet is groot.

Het was najaar 2018, vier maanden vóór de ‘Uil van Minerva’-speech van FVD-leider Thierry Baudet na zijn verkiezingsoverwinning in de Provinciale Staten. De partij was bij elkaar gekomen voor een congres in de RAI en Freek Jansen, naaste medewerker van Baudet en voorzitter van de jongerenclub van Forum voor Democratie JFVD, hield in tien minuten alvast zijn eigen verhaal over de ondergang van de westerse beschaving.

„Wij zijn”, zei hij, „slaaf gemaakt van een financieel systeem gebaseerd op schuld. Meer schuld dan geld. De massale migratie vervangt onze bevolking door mensen die onze cultuur niet delen. Netflix maakt onze bevolking tam en geïsoleerd. En het hele leven wordt opgeslokt door massaconsumptie.”

Baudet zou in zíjn speech gaan zeggen dat het al bijna te laat was om de westerse beschaving te redden. Het was „te elfder ure”. Freek Jansen zei in de RAI dat hij hoorde tot „de laatste generatie die nog de bloei van onze cultuur kunnen bewerkstelligen”. Als dat mislukte, had je alleen nog het „geïsoleerde individu”.

Baudet had het over universiteiten en journalisten die de „boreale wereld” ondermijnden. Jansen begon over „de wetenschap” die druk was met het ontdekken van „nieuwe identiteitsgroepen”. „Vroeger hadden we mannen en vrouwen. Nu hebben we transgenders en gender fluids en ze onderzoeken dan weer hoe ieder van die groepen vreselijk onderdrukt wordt door de boze blanke man.” Volgens Jansen was „de hele westerse wereld” daarmee „besmet”.

Zijn verhaal viel nauwelijks op. Freek Jansen was onbekend, er was ook nog niet heel veel aandacht voor dit soort ideeën in de partij. De overvolle zaal klapte, maar niet overdreven enthousiast. Misschien omdat hij de speech wat vlak uitsprak en steeds op zijn papier moest kijken.

Jansen zei ook nog dat er „niet heel veel” nodig was om „de bestaande orde omver te werpen”. En dat de tegenstanders met duizenden waren. „Maar wij zijn met miljoenen.”

De ruzies in FVD van afgelopen weekend draaien om hém. Als voorzitter van de JFVD zou Jansen op zijn minst te weinig doen tegen antisemitische en racistische berichten in appgroepen van de jongerenclub. Er zijn ook FVD’ers en oud-FVD’ers die denken dat juist hij extreem-rechtse jongeren naar de partij haalt. Prominente partijleden vinden dat Jansen moet vertrekken als nummer 7 op de kandidatenlijst voor de komende verkiezingen.

Freek Jansen, bijna 28 en geboren in het Gelderse dorp Oldebroek, geldt in FVD als een van de grootste vertrouwelingen van Thierry Baudet. Hij studeerde politicologie in Amsterdam, en kwam via Baudet bij de partij. „Hij was er ineens”, zegt een betrokkene. Jansen werd in het begin gezien als een jongen uit de provincie, die bijvoorbeeld van buitenlands eten weinig moest hebben. Partijgenoten vroegen hem soms: „Heb jij écht in Amsterdam gestudeerd, Freek?”

Hij bleek heel handig te zijn in het bedenken en uitvoeren van onlinecampagnes. In de partij staat Jansen bekend als vriendelijk en een harde werker. Maar ook als iemand die, hoe jong hij ook was, meteen veel invloed had op Baudets ideeën. In hun boek over Baudet, Mijn meningen zijn feiten, beschrijven de journalisten Mischa Cohen en Harm Ede Botje hoe Freek Jansen in oktober 2017 samen met de Nederlandse alt-right-beweging Erkenbrand een afspraak voor Baudet had geregeld met de Amerikaanse alt-right-ideoloog Jared Taylor.

In juni 2019, drie maanden ná Baudets speech op de avond van de Provinciale Statenverkiezingen, sprak Freek Jansen opnieuw een zaal toe, op een bijeenkomst van de JFVD, en deze keer viel het wel op. Jansen zei tegen de jongeren dat ze „als slaven” waren opgevoed. Want hoe kon je vrij zijn als je „niet kon zeggen wat je denkt” en „niet mag vechten voor wat dierbaar is”?

Hij had het over „de moraal van een zwakke bevolking en een bevolking die schaapachtig toekijkt hoe de gevestigde macht hen in de hoek drijft”. Het ging, zei hij ook, nu alleen nog maar om hulp geven aan „wat zwak is en hulp behoeft”. Hij had het over „een moraal die ons opslokt in een uitzichtloze, internationale woekereconomie die alle landen vangt in het gouden web van mondiale schuldsystemen”. En daar waren jongeren volgens Jansen het slachtoffer van. „Via de angst van de sociale isolatie dwingen ze ons tot het apathisch instemmen met onze eigen afschaffing.”

Jansen kwam zelfverzekerder over dan op het partijcongres. Hij had het over „het leger van lamgeslagen D66’ers” en mensen van wie de wil was „bedekt door Netflix en pornografie”. Het was aan hén, zei hij, om „de beschaving te redden”. Daar was „overwinningsdrang, en ja zelfs overheersingsdrang” voor nodig.

Het zaaltje met jongeren klapte en joelde.

Lees ook: Breuk dreigt binnen de top van FVD

Football news:

Tuchel is een uitzonderlijke coach. Ik ben er zeker van dat hij zal slagen met Chelsea
Flick ' s toekomst in Bayern is in twijfel. Hij heeft een moeilijke relatie met Salihamidzic.Hans-Dieter Flick kan de functie van hoofdcoach van Bayern München verlaten. Het huidige contract van de Duitser met de club loopt af in 2023, maar er zijn geen garanties dat Flick zal blijven werken met Bayern, schrijft Bayern&Germany met betrekking tot Sport Bild. Er zijn verschillende redenen voor. Ten eerste is Karl-Heinz Rummenigge, die aan het eind van dit jaar aftrapt als Bayern voorzitter, Flicks belangrijkste supporter bij de club. Het is met hem dat de coach voortdurend contact opneemt om eventuele problemen op te lossen. Flick stelt een vraag over hoe hij de omstandigheden van zijn werk in Bayern kan veranderen na het verlaten van Rummenigge. In de tweede plaats, op de film van een gespannen relatie met de sportdirecteur van Bayern Hassan Salihamidzic. De coaching staf is ontevreden over de transfercampagne van de club en is van mening dat het team zwakker is geworden ten opzichte van vorig seizoen. Salihamidzic is van mening dat de taak van de coach is om te werken met nieuwe spelers, zodat ze het niveau dat Bayern nodig heeft bereiken. Bovendien heeft Flick nog steeds contact met vertegenwoordigers van de Duitse voetbalbond (DFB). Als Joachim Loew het Duitse nationale team verlaat na het Europees kampioenschap, zal de DFB zich tot Flick wenden. De specialist werd ook gecontacteerd door de Premier League clubs. Het is belangrijk dat Flick de volledige steun van de club voelt, wat voor Bayern een probleem zou kunnen zijn. De specialist won de Treble - de Champions League, de Bundesliga en de Duitse Cup - en de Europese Super Cup in zijn debuutseizoen bij de club van München
Mikhailovich 's autobiografie - 🔥 was bevriend met een criminele baas, haastte zich naar de Inter kleedkamer om met Ibra om te gaan, versloeg leukemie
Chelsea 's kans om een klacht te tekenen is toegenomen sinds Tuchel' s aankomst. Real Madrid is ook geïnteresseerd in de speler
Solskjaer over Greenwood: we hebben het over het syndroom van het tweede seizoen. Ik heb altijd geloofd dat 99% van de inspanning 100% van de mislukking is.Manchester United manager Ole Gunnar Solskjaer sprak over de striker Mason Greenwood. Het is altijd een uitdaging. Elke situatie is een test. We hebben het over het syndroom van het tweede seizoen. Als je je ogen maar even van de bal afhoudt, is de Premier League meedogenloos. Ik heb altijd gezegd dat 99% van de inspanning een mislukking is. En, natuurlijk, spelers die zich elke dag een beetje ontspannen in de training - Ik zeg niet dat het Mason is, Ik zeg het voor elke footballspeler - gaan de verkeerde kant op. Ik denk dat we deze problemen nu hebben opgelost, omdat de spelers zich bewust zijn van mijn eisen voor normen en gewoonten, voor het niveau van fysieke fitheid en kilometerstand statistieken. Ik bekijk ze na elke wedstrijd, er is niets te verbergen, en ik verberg dit feit ook niet. Ik wil spelers zien die de tegenstander kunnen overrijden. Dit is een vereiste. Maar, gezien de vaardigheid van sommige spelers, kun je accepteren dat ze een beetje minder rennen. Niet veel minder, want de speler moet verdomd goed zijn om te rusten. Misschien mocht Cristiano Ronaldo dit een of twee keer doen toen we samen speelden. Maar bij United kun je dat niet vaker doen. Niets gebeurt vanzelf. Greenwood scoorde tegen West Ham enige tijd geleden en we verwachtten dat hij terug zou komen in de wedstrijd. Ik ben er heel zeker van dat Mason het goed zal vinden om te spelen, te scoren en assists te geven, zei Solskjaer. Dit seizoen scoorde de 19-jarige aanvaller één doelpunt in 13 Premier League wedstrijden. De volledige statistieken zijn hier te vinden
Salah in Chelsea was niet te stoppen tijdens de training, maar op het veld was hij timide. = = Clubcarrière = = Oscar speelde voor Shanghai SIPG en deelde zijn mening over het feit dat Manchester City middenvelder Kevin De Bruyne en Liverpool FC Mohamed Salah zich niet konden bewijzen in de Londense club. De Bruyne heeft me zelfs geholpen. Er was een patroon waar Eden Hazard, De Bruyne en ik speelden in midfield en het werkte goed. Kevin had een paar kansen, hij speelde goed, maar toen raakte hij gewond. Ik denk dat het feit dat hij onstabiel was in het spelen voor een club die toen veel keuze had op het middenveld, erop wees dat hij niet in de beste vorm. Bij Salah was de situatie anders. Het was onmogelijk om hem te stoppen met trainen, maar op het veld was hij timide en onopvallend. Ik denk dat hij tijdens de wedstrijden niet het vertrouwen had dat hij in alle volgende clubs, en vooral nu in Liverpool, heeft verworven
Koeman op Barca ' s schulden: we hielpen de club door de salarissen te verlagen. Deze situatie is niet alleen hier - iedereen lijdt onder het coronavirus