De politie in Frankrijk heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag vier mensen aangehouden in verband met de onthoofding van een man in een voorstad van Parijs, meldt het Franse persbureau AFP op basis van een gerechtelijke bron. Een vijfde verdachte, de vermoedelijke dader, werd kort na het incident doodgeschoten door de politie.

De mensen die zijn aangehouden zouden uit de familiekring van de dader komen. Een van de opgepakte verdachten zou minderjarig zijn.

Het slachtoffer werd vrijdag neergestoken en onthoofd in de voorstad Conflans Sainte Honorine, in het noordwesten van Parijs.

De man zou volgens de Franse politie een leraar op een middelbare school zijn geweest. Bronnen vertellen aan persbureau Reuters dat hij zijn leerlingen cartoons van profeet Mohammed had getoond.

Een verdachte bedreigde na het incident de politie met een mes. Die schoten hem daarop neer. Even later overleed hij. Volgens het Franse BFM was het een 18-jarige man die was geboren in Rusland. Hij zou "Allahoe Akbar" hebben geroepen, maar een politiewoordvoerder kon dat nog niet bevestigen.

Macron: 'Het hele land staat achter alle leraren'

De Franse president Emmanuel Macron sprak vrijdagavond over een "islamitische terreuraanslag" bij een bezoek aan de stad waar de onthoofding plaatsvond. "Een burger is vermoord omdat hij leraar was en vrijheid van meningsuiting doceerde", aldus Macron. "Het hele land staat achter alle leraren in het land". Volgens de president zal Frankrijk "snel en met autoriteit" reageren.

De openbaar aanklager voor terreurzaken doet onderzoek.