Netherlands

Franse parken en markten blijven open

De parken van Frankrijk blijven geopend, net als markten voor levensmiddelen, bevestigt een regeringswoordvoerder. Bij de vorige lockdown werden ook de parken afgesloten voor publiek. President Macron heeft woensdag gezegd dat er een nieuwe strenge lockdown nodig is om de sterke stijging van het aantal vastgestelde coronabesmettingen tegen te gaan. De economie wordt weer voor een groot deel lamgelegd door de sluiting van alle ‘niet essentiële’ ondernemingen inclusief de horeca.

De bevolking wordt onder ‘huisarrest’ geplaatst, maar mag nog wel een uurtje dicht bij huis wandelen of sporten. In tegenstelling tot de lockdown eerder dit jaar blijven crèches en scholen geopend. Het is nog onduidelijk of ouders die kinderen naar school brengen of ophalen documenten bij zich moeten hebben om aan te tonen wat ze aan het doen zijn.

In de Franse lockdown moeten mensen kunnen bewijzen waarom het nodig is dat ze van huis weg zijn. De Franse premier Jean Castex licht de nieuwe maatregelen om 18.30 uur toe. Hij stelt dat de tweede golf van het gevreesde virus dodelijker kan worden dan de eerste.

Het coronavirus zou zijn intrede hebben gedaan op 24 januari in Bordeaux. Sindsdien wijten de autoriteiten circa 35.000 sterfgevallen aan het virus. Inmiddels is het meer dan een miljoen keer vastgesteld en liggen er ruim 3000 coronapatiënten in kritieke toestand in ziekenhuizen. Vrijwel alle sterfgevallen zijn onder mensen ouder dan 65 jaar (92 procent). De gemiddelde leeftijd van een overleden patiënt is 84 jaar.

De strenge coronamaatregelen treffen vooral de jongere werkende bevolking. Het bureau voor de statistiek schat dat de economie 9 procent krimpt dit jaar als gevolg van de coronacrisis. Eind dit jaar is mogelijk 10 procent van de beroepsbevolking werkloos.

Football news:

Barcelona eerste ooit Champions League penalty schop in 5 opeenvolgende rondes
Bijna zwanger betekent niet zwanger. Dit is Tuchel 's metafoor over PSG' s kansen voor de Champions League play-offs: we leggen uit hoe ze zich aanpassen aan Manchester United en RB
We kennen meer dan de helft van de deelnemers in de Champions League playoffs. Wie is daar al en wie heeft het uitgesteld tot de laatste ronde?
Maguire ongeveer 1:3 met PSG: de tegenstander scoorde illogisch - een ricochet en flipperen rond het strafgebied
Ronald Koeman: Barcelona wil 18 punten scoren in de Champions League. We hadden een geweldige 1e helft met Ferencvaros
= = Clubcarrière = = Lampard maakte zijn debuut in het eerste elftal in de play-offs voor de tweede keer op rij. Sevilla kan nog steeds Chelsea op deze indicator op de laatste dag van het spel, maar ze zullen niet verslaan hun rivaal in de tafel, omdat de Blues nog steeds het voordeel in face-to-face vergaderingen. De Londense club heeft de eerste plaats in Groep E
Manchester United, PSG en RB hebben elk 9 punten in Groep H voor de laatste ronde van de Champions League