Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Franse auteur Houellebecq verliest zaak over film waarin hij seks heeft

Door onze entertainmentredactie

De beroemde auteur Michel Houellebecq heeft voor de tweede keer een rechtszaak over een film van het Nederlandse kunstcollectief KIRAC verloren. De Franse hoofdrolspeler is daarin te zien terwijl hij seks heeft. Nadat hij de trailer had gezien, wilde Houellebecq niet meer dat de beelden worden vrijgegeven. De rechtbank in Amsterdam ging daar niet in mee.

De 67-jarige auteur stapte eerder al naar een Franse rechter, maar die oordeelde dat de film KIRAC 27 zijn privacy niet schendt. Houellebecq moest de Nederlandse filmmaker Stefan Ruitenbeek een kleine schadevergoeding betalen.

Houellebecq wilde de film, die door sommige media als porno wordt bestempeld, laten verbieden sinds hij de trailer had gezien. Daarin is de schrijver onder meer zonder shirt in bed te zien, terwijl hij een jonge vrouw kust. Op basis van die trailer noemde hij de film "lasterlijk" en "een explosie van geweld".

In de trailer vertelt Ruitenbeek dat Houellebecq hem had geschreven dat zijn huwelijksreis naar Marokko was geannuleerd uit vrees voor een ontvoering door moslimextremisten, terwijl zijn vrouw een maand bezig was geweest "om vanuit Parijs de prostituees alvast te regelen".

Houellebecq stelde in de Amsterdamse zaak ook de geldigheid van zijn contract met KIRAC ter discussie. Zo zou hij op het moment van de ondertekening depressief zijn geweest en zou hij het contract in beschonken toestand hebben getekend.

'Auteur had voldoende tijd om op overeenkomst terug te komen'

Maar het is volgens de rechter "niet te begrijpen waarom Houellebecq wel heeft meegedaan aan de opnames als hij de overeenkomst echt problematisch vond". Tussen het tekenen van het contract en het begin van de opnames van de film zat volgens de rechter bovendien "genoeg tijd om terug te komen op de inhoud van de overeenkomst en, als dat niet tot een oplossing zou leiden, te beslissen zijn medewerking te weigeren".

KIRAC laat via advocaat Christiaan Alberdingk Thijm weten dat het de bedoeling was om een kunstfilm te maken "waarin het niet altijd duidelijk is wat feit is en wat fictie". Zo zou het voor de kijker onduidelijk zijn of het daadwerkelijk Houellebecq is die seks heeft.

Filmmaker Ruitenbeek zegt "opgelucht" te zijn door de uitspraak. "Het is altijd mijn bedoeling geweest een integer portret te maken. Hopelijk kan Michel zich vinden in het resultaat." KIRAC liet eerder weten dat de release van de hele film, die oorspronkelijk gepland stond op 11 maart, is uitgesteld als gevolg van de rechtszaken.

Houellebecq publiceerde in Nederland onder andere de romans Onderworpen en Elementaire Deeltjes.