Netherlands

Franse agenten geschorst na geweld tegen zwarte man

Enkele Franse politiemensen zijn geschorst nadat videobeelden waren opgedoken waarop ze zonder duidelijke aanleiding een man mishandelen in zijn muziekstudio in Parijs. De man, die zwart is, zegt dat hij racistisch werd bejegend.

Op de beelden van een beveiligingscamera is te zien hoe drie agenten Michel Zecler volgen als hij de studio binnengaat en ze hem met een wapenstok slaan. Het geweld ging minutenlang door. Op beelden van een andere camera is te zien dat de agenten daarna naar buiten gaan en een traangasgranaat naar binnen gooien.

De Franse nieuwssite Loopsider bracht de beelden als eerste naar buiten:

Negen anderen die muziek aan het opnemen waren in de kelder werden ook geslagen, zegt de advocaat van Zecler. Het geweld stopte volgens haar pas toen een van de agenten zag dat ze werden gefilmd. Zecler werd meegenomen naar het politiebureau.

Volgens Zecler, die naar eigen zeggen niet weet waarom hij werd gearresteerd, beledigden de agenten hem en uitten ze zich racistisch. Hij raakte gewond aan zijn hoofd, armen en benen. Hij heeft aangifte gedaan.

Onderzoek

De agenten zijn geschorst op last van de Franse regering. Zowel de politie zelf als het Franse Openbaar Ministerie heeft een onderzoek ingesteld.

"Ik ben geschokt door de beelden", zei minister Dupond-Moretti van Justitie in een tv-interview. Hij spreekt tegen dat de politie racistisch is. "Er zijn racistische agenten, net zoals er racistische advocaten en racistische bakkers zijn. Maar om te zeggen dat de politie racistisch is, dat is niet waar."

Het is het tweede onderzoek naar politiegeweld op videobeelden in een week tijd. Dinsdag gelastte de regering een onderzoek nadat agenten waren gefilmd bij de gewelddadige ontruiming van een migrantenkamp in Parijs.

Deze week heeft de Franse Tweede Kamer een wet aangenomen die de mogelijkheden beperkt om filmpjes te verspreiden waarop agenten herkenbaar in beeld zijn. Journalisten en burgerrechtenorganisaties zijn bang dat die wet ertoe leidt dat politiegeweld vaker onbestraft zal blijven. De wet moet nog door de Senaat.

Football news:

Lester is geïnteresseerd in Edouard. Rogers werkte met de forward seltice
De scharnieren kunnen komen in het begin van Barca Versus Elche. Desta heeft een spierblessure
West Ham is klaar om het contract met Moyes te verlengen. De club is de zevende in de Premier League.West Ham is vastbesloten om David Moyes als hoofdcoach te houden. Het contract van de 57-jarige Schot met de Londenaren loopt tot 30 juni 2021, met de mogelijkheid om het seizoen te verlengen. Tegelijkertijd is West Ham van plan een langetermijnovereenkomst met Moyes te ondertekenen, aldus The Guardian. Na 19 ronden nemen de hamers de zevende plaats in de Premier League in
Kovac op Golovins 2 assists: ik ben erg blij met zijn optreden
Benteke zou kunnen verhuizen van Crystal Palace naar West Brom
En-Nesiri is de eerste Sevilla speler in 81 jaar om een hattrick te scoren in 2 opeenvolgende La Liga home games
Real Madrid coach Bettoni about 4-1 met Alaves: een welverdiende overwinning. Zidane is erg blij met het spel