Netherlands

Fors meer onbetaalde rekeningen | Kamer praat over zorgmiljarden | En dit gebeurt met lege bankkantoren

Z First

5 minuten geleden Aangepast: 3 minuten geleden

Minister Hugo de Jonge Beeld © ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

De Tweede Kamer debatteert over de begroting van gezondheidsminister Hugo de Jonge. Uitgaven aan zorg gaan mede door het coronavirus door het dak, maar geen partij die daar nu al te moeilijk over zal doen. Zuinigheid op dit gebied ligt gevoelig, kijk maar naar de zorgbonustegenvaller van 800 miljoen die het kabinet tegen heug en meug slikt. 

Enkele interessante uitspraken van de Raad van State. Vandaag komt een trits vonnissen van de hoogste bestuursrechter van ons land online en zal blijken of twee omstreden projecten verder mogen gaan. Het gaat om het plaatsen van windmolens naast snelweg A16 en gaswinning door fracking in Waalwijk. Ook boeiend: krijgt Amsterdam alsnog gelijk over Airbnb-boetes van 20.500 euro? 

Om toch maar omzet te draaien, zijn Nederlandse bedrijven een stuk soepeler met het innen van rekeningen voor geleverde goederen of diensten. Dat vertrouwen wordt niet altijd beloond: het aantal rekeningen dat vermoedelijk nooit wordt terugbetaald, steeg explosief.

Zzp'ers die werken in de handel, vervoer of horeca liepen in 2018 al een groot risico op een inkomen onder de armoedegrens. Dat belooft dus weinig goeds. "De coronaklap valt in de hoek waar mensen zitten die het toch al moeilijk hebben", zegt Peter Hein van Mulligen van het CBS.

Escaperoom, boekhandel, sportschool of woningen: ideeën genoeg voor lege bankkantoren. De komende jaren verdwijnen nog veel meer bankkantoren uit het straatbeeld. Wat te doen met al die lege panden? We gingen op onderzoek uit.

Wat vind jij nou echt van beeldbellen? Tijdens de eerste golf bleek het een enorme uitkomst, dat vergaderen via Teams, Skype of Zoom. Maar inmiddels is de nieuwigheid er wel vanaf. Wij zijn benieuwd wat jij van videovergaderen en beeldbellen op het werk vindt. Vul hier de vragenlijst in.

Wil je altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste economische nieuws? Download dan onze app en zet de pushmeldingen aan. Klik daarvoor rechtsonder in de app op 'Meer', selecteer 'Meldingen' en klik bij 'Economie' op 'Alle nieuwsalerts'.

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: De NS heeft het ook niet makkelijk, en besloot daarom om het personeel geen kerstgeschenk te geven dit jaar. Dat valt niet zo lekker: "Het zal vast niet de intentie zijn geweest, maar hiermee zeg je dat je schijt hebt aan het voetvolk."

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Over de NS gesproken: het Europees Hof van Justitie kan nog weleens een gigantische berg roet in het eten van de spoorwegen en het kabinet gooien. Een Nederlandse rechter oordeelt dat het Hof moet beslissen of de onderhandse gunning voor nog eens tien jaar lang monopolie op het hoofdrailnet voor NS wel in de haak is.

En dit heb je gisteravond misschien gemist:  Vorige week gingen de geruchten al rond, en nu is de kogel door de kerk. De zakelijke chatdienst Slack wordt gekocht door Salesforce, dat bereid is om bijna 28 miljard dollar neer te leggen. Lekkere deal voor aandeelhouders van Slack: een weekje geleden was de tent nog maar 17 miljard dollar waard op de beurs.

Dit zou wel eens langs kunnen komen bij de digitale koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. Shell moet groener worden, vinden milieuclubs. Ze stappen naar de rechter om dat af te dwingen. Maar wie zijn eigenlijk de grootste vervuilers, in Nederland maar ook wereldwijd? We zochten het uit, want zo zijn we.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Football news:

Dzeko ontkende West Ham. Striker wil Roma verlaten in de winter
Milan wil in de zomer Porto-middenvelder Otavio gratis tekenen. Milaan wil Porto-middenvelder Otavio tekenen, die aan het eind van het seizoen een gratis agent kan worden. De Rossoneri zijn in gesprek met de agent van de 25-jarige Braziliaan
Manchester United mag Lingard lenen aan West Ham
Mourinho op de dubbele Ntombela: hij is erg creatief. Een van degenen die weet hoe het spel te scherpen
Atalanta en Sevilla zijn het eens geworden over de overdracht van Gomez. De middenvelder vliegt naar Spanje op dinsdag
Laporta op Messi bij PSG: ik las dat ze verliezen hebben. We moeten bespreken welke deals ze kunnen betalen
PSG bood Ramos een contract aan voor 45 miljoen euro voor 3 jaar (Onda Cero)