Netherlands

FNV: verplicht AED voor bedrijven met 50 werknemers

Vakbond FNV wil dat bedrijven met vijftig werknemers en meer verplicht moeten worden een AED te hebben. Volgens de vakbond zou deze regel moeten worden toegevoegd aan de Arbowet.

Afgelopen zaterdag zagen veel mensen hoe de Deense voetballer Christian Eriksen onwel werd tijdens de EK-wedstrijd Denemarken - Finland. Hij werd daarop gereanimeerd met een AED, een apparaat waarmee het hartritme weer kan herstellen door het geven van een schok. Die behandeling redde waarschijnlijk zijn leven.

"Een AED op de werk vloer is heel erg belangrijk", zegt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong tegen Nieuwsuur. "Ongeveer 9 miljoen mensen brengen het grootste deel van hun dag op het werk door, dus de kans dat het daar gebeurt is heel groot en het belang van het hebben van een AED daar dus ook."

De FNV weet niet hoeveel AED's er momenteel bij bedrijven hangen. Uit onderzoek blijkt volgens de FNV dat zeventig procent van de bedrijven niet voldoende doet aan preventiebeleid op de werkvloer.

"Je zou er op de werkvloer gewoon over moeten kunnen praten, maar heel vaak gebeurt dat niet", zegt Jong. "We hebben daarom een wet nodig. Als wij het vriendelijk vragen gaat het niet gebeuren, dus daarom heb je wel een wet nodig."

Voor onnodig hoge kosten voor werkgevers is de FNV niet zo bang. "Een AED kost 1500 euro. Maar wat is dat voor bedrag als het om levens gaat?"

Football news:

Atalanta zal specerijen verhuren aan Kovalenko
Inter zal Lautaro niet verkopen vanwege de contractsituatie. De prijs van de speler is 80-90 miljoen euro
Tebas over de Super League: deze hele situatie is een soort grap. Tenminste nu Real Madrid, Barcelona en Juve zijn genereuzer geworden
Als gevolg van de overdracht van Grealish Uit Man City, Bernardo Silva kan vertrekken. Sterling ' s toekomst is in twijfel
Jamie Carragher: als Liverpool niet versterkt, zal het moeilijk zijn om de stad van de top te gooien. En laten we niet vergeten Chelsea en Manchester United
Messi zal niet trainen met Barca totdat hij een contract ondertekent
Juventus tekent Santos voor Caio Jorge. Salaris-1,5 miljoen euro plus bonussen