Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

FNV: Onmiddelijk actie nodig om inflatie te beperken, groeiend aantal mensen komt amper rond

FNV roept in een brief de Tweede Kamer op om meer te doen en meer vaart te maken voor mensen die nú in de knel komen. Hoewel er enkele zuinige en voorzichtige stappen worden gezet, zijn de plannen uit de Voorjaarsnota volgens de FNV nog onvoldoende. Er is onmiddellijk actie nodig om de inflatie te beperken, mensen met de minste koopkracht bij te staan en energiearmoede te bestrijden en te voorkomen dat de eerste golf longcovidpatiënten in ernstige financiële malaise belanden.

Tuur Elzinga, voorzitter FNV:

“Eerst corona en nu de inflatie. Wie nu nog niet ziet hoe kwetsbaar veel mensen in Nederland zijn geworden met teveel onzeker werk en te lage lonen, is stekeblind. Een groeiend aantal mensen komt amper nog rond met de alsmaar stijgende kosten van het dagelijks levensonderhoud. Daarom is de eerste prioriteit dat de lonen flink gaan stijgen. We willen prijscompensatie en vooral koopkrachtverbetering voor mensen met een bescheiden inkomen.”

De vakbond benadrukt dat het minimumloon daarom direct naar 14 euro per uur moet, mét behoud van de koppelingen. Elzinga:

“De overheid moet daarnaast de energiebelasting tijdelijk flink verlagen om de inflatie te beperken en energiearmoede verder tegen te gaan. Tenslotte kan er geen dag langer worden gewacht met het beloofde longcovidfonds. Het is schandalig dat medewerkers die tijdens de eerste coronagolf in de frontlinie stonden en daardoor langdurig ziek zijn geworden nu ook nog eens steeds verder in de financiële problemen komen.”

Minimumloon 14 euro

Het naar voren halen van een kleine verhoging van het wettelijk minimumloon is positief, maar onvoldoende. Het minimumloon moet van €10,14 niet naar €10,40, maar naar €14,- per uur volgens de FNV. En hoewel de vakbond positief is dat de koppeling tussen het wettelijk minimumloon en de AOW intact blijft, is het kritisch op de wijze waarop dit wordt bekostigd. Bijna de helft wordt gefinancierd door het afschaffen van de inkomensondersteuning aan AOW-gerechtigden (IOAOW).

Elzinga:

“Dat is dus een vestzak-broekzakoperatie. Gepensioneerden betalen zelf voor het leeuwendeel van het behoud van de koppeling. In deze vorm levert de koppeling weinig op, zeker nu het wettelijk minimumloon al onvoldoende stijgt. Voor 6,6 miljoen mensen  betekent een flinke  verhoging van het wettelijk minimumloon het verschil tussen leven en overleven.”

De hoge prijzen voor energie brengen veel huishoudens in de problemen. Bovendien is het schadelijk voor de economische ontwikkeling als de hoge energieprijzen tot een structureel hogere inflatie leiden. De meest effectieve maatregel volgens de FNV is dat de energiebelasting tijdelijk verder wordt verlaagd tot het Europese minimum. Ook vindt dat FNV dat er meer mensen gebruik moeten kunnen maken van de 800 euro inkomenssteun. De pijn van de stijgende energiekosten komt niet alleen hard binnen bij de mensen met een minimumloon. De FNV wil dat mensen die tot 130 procent van het wettelijk minimumloon verdienen de energiesteun kunnen aanvragen.

Longcovidfonds

Ondanks de eerdere toezeggingen – al in het voorjaar van 2021 – door toenmalig minister Van Ark, wordt er in de Voorjaarsnota met geen woord gerept over het dringend noodzakelijke longcovidfonds voor zorgwerkers en onderwijspersoneel.

Elzinga:

“Het is ongehoord dat de ruim 6.000 slachtoffers die zich tot nu bij FNV Zorg & Welzijn en onze onderwijsbond AOb hebben gemeld, nog steeds geen toezegging hebben gekregen voor tegemoetkoming. Zij zijn in de frontlinie besmet geraakt en hebben al gezondheidsschade geleden. Longcovid is inmiddels een erkende beroepsziekte, maar toch komen steeds meer van de helden waarvoor wij massaal hebben staan applaudisseren door langdurige arbeidsuitval of baanverlies in financiële problemen. Dit is nú urgent. De 150 miljoen euro die wij voor deze groep hebben geclaimd, mag daarom écht niet ontbreken in de Voorjaarsnota.”

FNV

 

Advertentie

Lees ook deze artikelen

Zieke vrouw

Vakbonden eisen 150 miljoen euro van kabinet voor slachtoffers long covid in zorg, onderwijs

Lees verder

FNV wil einde aan nulurencontracten, oproepbaantjes en hoger minimumloon

Lees verder

Shagrokers van de FNV willen dat werkgever betaalt terwijl werknemer al voordelen heeft

Lees verder

FNV-kopstuk: FNV is niet links genoeg, samenwerken met ‘rechts’ is fout

Lees verder

FNV waarschuwt: veel zorgmedewerkers werken nog steeds onbeschermd

Lees verder

Terwijl Nederland zich schrap zet voor corona-apocalyps jammert linkse vakbond FNV over ‘fatsoen’

Lees verder

Invoeren basisinkomen kost schatkist jaarlijks 105 miljard euro

Lees verder

Uniek: een extreem-linkse vakbond waar ‘men intern bezig is en blijft met elkaar bestrijden’

Lees verder

Minister Wouter Koolmees deelt zorgen FNV over korten pensioenen

Lees verder

FNV wil pensioenkortingen hoe dan ook van tafel: ‘Hier hebben wij niet voor getekend’

Lees verder

Succesvolle internetsupermarkt Picnic is acties en ‘onwaarheden’ door FNV helemaal zat

Lees verder

Linkse vakbond FNV wil maarliefst 10% loonsverhoging voor postbezorgers PostNL

Lees verder

Extreem-linkse vakbond FNV wil reorganiseren, FNV-leden woest, toch maar geen reorganisatie

Lees verder