Netherlands

FNV: 'Meer nodig dan alleen vergunning voor uitzendbranche'

WATERINGEN - De FNV wil dat er in de uitzendbranche meer wordt ingevoerd dan alleen een vergunningenstelsel voor uitzendbureaus. De regering werkt aan een vorm van vergunning voor de branche. De bedoeling is dat daarmee misstanden bij de inhuur van arbeidsmigranten kunnen worden aangepakt. Maar volgens de vakbond is er meer nodig.

'Je moet het hele verdienmodel uitschakelen van bedrijven die geld verdienen met het ophokken van mensen', zegt Bart Plaatje van de FNV. Hij doelt daarmee op de constructie waarbij een uitzendbureau ook de huisbaas is van de werknemer. Vaak wonen arbeidsmigranten onder slechte omstandigheden.

'Het is een kwestie van beschaving', zegt Plaatje, 'onder de huidige wet zijn alle uitzendbureaus cowboys, ook bijvoorbeeld Tempo Team en Adecco.' Zijn bond maakte een inventarisatie van alle 'cowboys' waar de FNV mee te maken heeft gehad de afgelopen anderhalf jaar. De bevindingen zijn naar alle leden van de Tweede Kamer gestuurd en online gezet.

Kamervragen

De huisvesting van arbeidsmigranten staat in het parlement al langer op de agenda. Onder meer de SP en de ChristenUnie hebben meerdere keren aan de bel getrokken bij het kabinet, en vorige week stelde het CDA Kamervragen.

Ook uitzendbureaus zelf vinden alleen een vergunningstelsel niet genoeg. 'Het is niet verkeerd als het helpt tegen malafide bureaus', zegt Edwin Grootscholten van EG Personeelsdiensten in Wateringen, 'maar dan moet de overheid ook gaan handhaven, anders verandert er niks. Dat moet samen gaan, anders zijn die vergunningen zinloos'.

Commissie

Het Rijk heeft een speciale adviescommissie in het leven geroepen onder leiding van oud-SP-voorman Emile Roemer. Hij publiceerde in juni een eerste lijst van aanbevelingen voor de branche, met name over huisvesting. Volgende week vrijdag wordt zijn tweede serie aanbevelingen gepresenteerd. De FNV verwacht dat Roemer met een stevig advies zal komen: 'en niet iets waarin hij iedereen blij maakt, dan kom je niet verder', aldus Bart Plaatje.

Football news:

Cherevchenko is de beste RPL coach in November. Hij stond voor op Semak en Tedesco
Ronaldo op 750 carrièredoelen: dankzij trouwe tegenstanders. U liet me elke dag harder werken
Neymar over hereniging met Messi: volgend jaar moeten we het doen
Scott Micromini: ik hoop dat Manchester United Leipzig zal winnen en de middenvelder Manchester United Scott Micromini de kansen van Manchester United inschat om in aanmerking te komen voor de knock-outfasen van de Champions League
Lampard over de vraag of Giroud in de Premier League zal beginnen: we zullen zien. Forward scoorde 4 doelpunten voor Sevilla
Lucescu na 0:3 met Juve: Dynamo is aan het leren, het krijgen van ervaring en moet gaan naar de Eurovesna
Je kunt niet half zwanger zijn en de Play-offs half halen. Tuchel op PSG ' s kansen in de Champions League