Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Flink meer omzet, forse groei exclusief digitale inkomsten bij Nederlandse mediabedrijven

NDP Nieuwsmedia / GfK Trends

Een krachtig herstel van de advertentiemarkt en groei van inkomsten vanuit digitale activiteiten hebben bij nieuwsbedrijven aangesloten bij NDP Nieuwsmedia geleid tot omzetgroei en meer investeringen in redacties. Dat meldt NDP Nieuwsmedia in het jaarverslag over 2021.

Investeringen in redacties groeiden in 2021 met ruim 2 procent naar 349 miljoen euro. Driekwart van dat bedrag bestaat uit personeelskosten. De omzet van aangesloten bedrijven groeide met 5 procent naar 1,161 miljard euro. In 2020 was de omzetgroei minder dan een procent.

De advertentieomzet was eind 2021 weer terug op het niveau van voor de coronatijd, meldt NDP Nieuwsmedia. De inkomsten groeiden in 2021 met 15 procent.

“De lezersmarkt, bestaande uit abonnementen en losse verkoop, boekte een groei van ruim 3 procent. Na de uitbraak van de pandemie in 2020 was er een grotere behoefte aan nieuws en duiding. In 2021 heeft deze ontwikkeling zich voortgezet. Vooral digitale proposities deden het goed. De digitale versie van de krant en om abonnementen op premium artikelen maakten in 2021 een omzetgroei door van 33 procent”, meldt het jaarverslag.

Hoewel de inkomsten uit enkel digitale activiteiten nog altijd een relatief bescheiden deel uitmaken van de totale omzet (waarin ook de mix digitaal/hybride) nam dit belang flink toe. De omzet uit puur digitale activiteiten stegen in 2021 met 33 procent, van 74 miljoen in 2020 naar 99 miljoen euro vorig jaar.

Nederlanders gebruiken doordeweeks veel media, met een mix van gedrukte en digitale krant, nieuwssites/apps, nieuws via radio en sociale media en nieuws via televisie. Die laatste categorie piekt op de klassieke journaaltijd van 20 uur ‘s avonds.

Verder genieten Nederlandse nieuwsbedrijven een hoge mate van vertrouwen bij nieuwsconsumenten. “Binnen de EU behoren de Nederlandse media tot de meest vertrouwde bronnen. Ook zijn er in ons land relatief minder zorgen over nepnieuws”, citeert NDP Nieuwsmedia eerder onderzoek van het Commissariaat voor de Media.

Meer informatie in NDP Nieuwsmedia’s interactieve Jaarverslag 2021.