Netherlands
This article was added by the user Hazel Davies. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Finse president bevestigt aanvraag NAVO-lidmaatschap Finland

De Finse regering heeft besloten om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen. Dat heeft president Niinistö gezegd op een persconferentie.

De afgelopen dagen wees alles er al op dat Finland zou gaan voor het lidmaatschap van het militaire bondgenootschap. Donderdag zeiden de president en premier Marin dat ze voorstander zijn van het lidmaatschap. En dinsdag zei de defensiecommissie van het Finse parlement al dat toetreden tot de NAVO de beste optie is om de nationale veiligheid te garanderen.

Het is niet precies duidelijk hoelang het duurt voor Finland formeel lid kan worden van de NAVO. Alle dertig NAVO-lidstaten moeten instemmen met de komst van de Finnen. Ook buurland Zweden overweegt sterk het lidmaatschap aan te vragen.

Turkse bezwaren

Turkije zei eerder tegen toetreding van Zweden en Finland te zijn. Volgens president Erdogan bieden de landen onderdak aan "vele terroristische organisaties" waarmee hij doelt op Koerdische organisaties als de PKK en YPG.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO zijn gisteren bijeengekomen voor een tweedaagse informele top. Hier probeerden Zweden en Finland de Turkse bezwaren over hun toetreding weg te nemen. NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg heeft al gezegd dat ze van harte welkom zijn.

Duitsland zegt dat alles in gereedheid is gebracht om Finland en Zweden snel toe te laten. "Als ze besluiten om het lidmaatschap aan te vragen, dan moeten ze snel lid kunnen worden", zegt minister Baerbock van Buitenlandse Zaken.