Netherlands

Filipijnen: journalist doodgeschoten bij controlepost

Een controlepost van het leger in Manila, om een avondklok rond coronavirus af te dwingen | AFP

Op de Filipijnen hebben soldaten twee weken geleden journalist Ronnie Villamor doodgeschoten, nadat die - volgens de lezing van het leger - bij een checkpoint een vuurwapen trok. Volgens de Filipijnse journalistenbond NUJP pakte Villamor zijn telefoon, om assistentie van de lokale politie te regelen.

Villamor schreef voor een tabloid-weekblad met serieuze nieuwsinslag. Hij behandelde onder meer thema’s als drugshandel, illegale boskap en visserij in de regio.

Het leger zou bezig zijn met een actie na berichten over gewapende mannen in de provincie Masbate. Villamor zou daar volgens lokale media een geschil over landrechten verslaan. Bij een checkpoint werd Villamor gestopt met vier meereizende landopzichters.

Het leger zegt dat de journalist weigerde te stoppen en een vuurwapen trok; daarop werd hij doodgeschoten. Het leger stelt dat Villamor een gewapende strijder was van een communistische paramilitaire groepering.

De NUJP stelt dat geen van die beweringen waar is. Villamor stopte volgens de journalistenvereniging wel degelijk maar wilde de lokale politie bellen voor assistentie.

Internationale persvrijheidsorganisaties hebben de Fillipijnen opgeroepen de omstandigheden van Villamors dood diepgravend te onderzoeken. Het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) kreeg van de officiële instanties die moorden op mediawerkers onderzoeken geen respons.  Ook het leger reageerde niet op informatieverzoeken van het CPJ.

De Internationale Federatie van Journalisten merkt op dat Villamor de tweede journalist is die alleen al deze maand is omgekomen.

Football news:

Arsenal heeft hun contract met Sokratis opgezegd. Sokratis Papastathopoulos heeft Arsenal verlaten. De partijen beëindigden het contract met wederzijdse instemming, de speler werd een vrije agent. In de zomer van 2018 verhuisde de Griek vanuit Borussia Dortmund naar het Londense team voor ongeveer 19 miljoen euro. Papastathopoulos heeft in totaal 69 wedstrijden voor Arsenal gespeeld. Zijn statistieken zijn hier
Miranchuk maakt zijn debuut voor Atalanta in de Serie A tegen Udinese. = = Clubcarrière = = Miranchuk speelde in de eerste ronde van de Serie A tegen Udinese in de uitgestelde wedstrijd van de tiende ronde van de Serie A tegen Atalanta
Rummenigge over de Euro: De voorzitter van de UEFA denkt dat het verstandiger zou zijn om het toernooi in één land te organiseren. Ik weet dat Alexander Ceferin, die de COVID-19 situatie zeer serieus neemt, zich afvraagt of het niet verstandiger zou zijn om de Euro in één land te houden. Onder voorbehoud van alle nodige maatregelen. Laten we niet vergeten dat het idee van het houden van een speciale Euro [in verschillende landen] vóór de pandemie kwam, zei Rummenigge. Wat er met de Euro zal gebeuren, weet nog niemand. Als u twijfelt, kunt u het ticket overhandigen en het geld teruggeven-hier is de instructie
Nacho wil niet met Alcoyano spelen. Real Madrid defender is in contact geweest met een infectie met het coronavirus
Cuadrado is hersteld van covid en kan spelen met Napoli
Inter heeft aangeboden om Origi te huren Uit Liverpool; Liverpool striker Divock Origi kan zijn carrière in de Italiaanse competitie voortzetten. Volgens journalist Nicolo Skira werd de 25-jarige aanvaller aan Inter aangeboden. Eerder werd melding gemaakt van de mogelijke lening van de Belg aan Juventus. Liverpool is klaar om de speler te laten gaan voor minstens 20 miljoen pond. = = Clubcarrière = = Origi speelde dit seizoen nog nooit in de Premier League voor Liverpool. Hij speelde vier keer als vervanger en speelde in totaal 16 minuten (zonder extra tijd)
Messi, Ronaldo, Neymar, Lewandowski en Ramos-in het symbolische team van het jaar van de UEFA website