Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

FIFA opent disciplinair onderzoek naar wangedrag van wereldkampioen Argentinië

Door onze sportredactie

De FIFA is een disciplinair onderzoek gestart naar het wangedrag van wereldkampioen Argentinië in en rondom de WK-finale tegen Frankrijk. Dat heeft de disciplinaire commissie van de wereldvoetbalbond vrijdag bekendgemaakt.

De FIFA meldt dat wordt gekeken naar aanstootgevend gedrag, het schenden van de fair play-regels en wangedrag van spelers en officials. Het is niet duidelijk wanneer het onderzoek is afgerond en welke straffen de Argentijnse voetbalbond riskeert.

Argentinië kroonde zich vorige maand via penalty's ten koste van Frankrijk tot wereldkampioen, maar de eerste wereldtitel voor sterspeler Lionel Messi werd overschaduwd door het wangedrag van de Argentijnen in Qatar.

Doelman Emiliano Martínez vroeg na zijn heldenrol in de beslissende penaltyreeks in een kleedkamer met feestende spelers om een minuut stilte. "Want Mbappé is dood!", zong de keeper, die twee penalty's pakte, vervolgens. Kylian Mbappé was met drie doelpunten de grote man aan Franse zijde in de legendarische WK-finale (3-3).

Martínez had tijdens de podiumceremonie al voor opschudding gezorgd. Voor het oog van de hele wereld nam hij de trofee voor beste doelman van het toernooi op een wel heel bijzondere wijze in ontvangst.

Ook Sergio Agüero vertolkte een negatieve hoofdrol in Qatar. De oud-speler, die bij de Argentijnse ploeg ingeschreven stond als assistent-bondscoach, zei na afloop dat Eduardo Camavinga een "piemelhoofd" heeft.

Argentinië werd vorige maand wereldkampioen, maar over het wangedrag van de spelers was veel te doen.Foto: Getty Images

Argentijns wangedrag zette kwaad bloed

Het wangedrag van de Argentijnen zette veel kwaad bloed in Frankrijk. Zelfs de Franse sportminister Amélie Oudéa-Castéra roerde zich in de discussies. Zij noemde het gedrag van met name Martínez "vulgair", "zielig" en "ongepast".

"De Fransen spelers waren gracieuze verliezers. De Argentijnen toonden zich onelegante winnaars", zei enkele dagen na de finale tegen de Franse radiozender RTL. "Ik vond het erg onaangenaam om hun gedrag te zien."

De Franse minister van Economie Bruno Le Maire riep de FIFA op actie te ondernemen tegen de Argentijnen. De Franse bondsvoorzitter Noël Le Graët, die onlangs op non-actief werd gezet vanwege kritische uitspraken over legende Zinédine Zidane, schreef een brief aan de Argentijnse voetbalbond om zijn ongenoegen te laten blijken.

De Argentijnse voetbalbond heeft nog niet gereageerd op het aangekondigde onderzoek van de FIFA. Onder aanvoering van Messi werd het Zuid-Amerikaanse land voor het eerst sinds 1986 wereldkampioen. Toen was Diego Maradona de sterspeler aan Argentijnse zijde.

Lees meer over:

FIFA Argentijns elftal Voetbal