Netherlands

FIFA-maker EA krijgt dwangsom: game biedt illegaal gokken aan

Lootboxes

8 minuten geleden Aangepast: 2 minuten geleden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

De Nederlandse Kansspelautoriteit heeft een dwangsom opgelegd aan FIFA-maker EA. De populaire voetbalgames bevatten lootboxes, pakketten waarvan de inhoud bij aankoop onbekend is. Volgens de autoriteit is dat een illegaal kansspel in Nederland.

De Kansspelautoriteit wilde EA al langer beboeten, maar de game-ontwikkelaar maakte bezwaar bij de rechter. Die heeft nu in hoger beroep besloten dat de dwangsom opgelegd mag worden.

EA moet in totaal 500.000 euro per week betalen, zolang het de lootboxes in FIFA laat staan, met een maximum van 10 miljoen euro. De dwangsom is evenredig verdeeld tussen EA en zijn Europese tak.

Lootboxes onder vuur

De lootboxes liggen al langer onder vuur. In verschillende games kunnen spelers zulke digitale pakketjes voor echt geld kopen, waarvan de inhoud vooraf onbekend is. De lootboxes van FIFA bevatten spelers, sommige beter dan anderen, die doorverkocht kunnen worden. Dat maakt de lootboxes volgens de Kansspelautoriteit vooralsnog een vorm van illegaal online gokken.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Games stoppen met lootboxes uit angst voor Nederlandse gokboete

In België al langer verboden

EA stapte naar de rechter, omdat de lootboxes volgens het bedrijf alleen binnen FIFA gebruikt kunnen worden, en daarom geen losstaand gokspel zijn. De rechter ging niet mee in dat verweer, en geeft het bedrijf nu drie weken de tijd om in Nederland te stoppen met het aanbieden van lootboxes in FIFA.

De Nederlandse Kansspelautoriteit oordeelde in 2018 al dat lootboxes een vorm van online gokken zijn. Sommige populaire games als Counter-Strike: Global Offensive en Dota 2 stopten toen al met het aanbieden van lootboxes in Nederland.

In België werd EA in 2019 al aangepakt om de lootboxes in FIFA. Bij onze zuiderburen zijn sindsdien geen FIFA-punten meer te koop: de digitale valuta waarmee lootboxes gekocht kunnen worden.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook

FIFA 21 begin december op PlayStation 5 en nieuwe Xbox

Football news:

Real begon met Alaves: stomme hand Nacho en wild pass Courtois-opnieuw verslaan
20 patronen van tijden van de Tweede Wereldoorlog gevonden op basis van de Roma
Zidane Ob 1:2 met Alaves: de start van de wedstrijd is de slechtste voor Real Madrid in het seizoen. We hebben geen stabiliteit over de 7 overwinningen van de club in 14 wedstrijden van het seizoen in alle competities.Ik heb hier geen verklaring voor. Vandaag wisselden we goede periodes af met slechte. Wanneer de tegenstander scoort in de derde minuut, wordt alles erg moeilijk. Dit is onze huidige realiteit
Een duidelijke straf! Oh, mijn God. Ramos en Carvajal op de val van Hazard in de wedstrijd met Alaves
Marcelo werd aan het haar getrokken, het was nodig om een 11-meter schot te plaatsen. Er was geen straf op Hazard
Favre Pro 1:2 met Keulen: ze zaten in de verdediging en Borussia had te veel haast. Er waren weinig kansen dat de coach van Borussia Dortmund Lucien Favre de wedstrijd tegen Keulen goed organiseerde. Ze deden de verdediging en deden het goed. We waren een beetje ongeduldig en soms te snel om te handelen
Real Madrid gaf toe na een fout van Courtois op een pas. Forward Alaves scoorde in een leeg net (Real Madrid keeper Thibaut Courtois maakte een productieve fout in de La Liga wedstrijd met Alaves) de Belg probeerde onder druk van forward Lucas Perez zijn partners in het midden van het veld een pas te geven. De bal werd onderschept door Alaves striker Joselu, die in een leeg net scoorde