Netherlands

Farmaceut Purdue schikt met overheid VS in pijnstillerschandaal

Oxycontin Purdue Pharma, de producent van de zeer verslavende pijnstiller Oxycontin, heeft voor ruim 8 miljard dollar geschikt. Het is zeer de vraag of het dat bedrag ook echt zal betalen.

Medicijnenfabrikant Purdue Pharma heeft woensdag een miljardenschikking gesloten met de Amerikaanse federale overheid in het schandaal rond de zeer verslavende pijnstiller Oxycontin. Het bedrijf, dat wordt gezien als aanjager van de opiatencrisis in de Verenigde Staten, bekent volgens het ministerie van Justitie schuld aan drie misdrijven.

Alles bij elkaar behelst de deal een bedrag van ruim 8 miljard dollar (6,7 miljard euro), maar een groot deel van die som zal Purdue waarschijnlijk nooit voldoen. Het concern moet namelijk al miljarden betalen aan tal van lokale overheden en vroeg vorig jaar faillissementsbescherming aan.

Purdue geeft als onderdeel van de schikking onder meer toe dat het de autoriteiten heeft misleid door te zeggen dat het zijn best deed om ervoor te zorgen dat Oxycontin niet bij verslaafden zou belanden. In werkelijkheid deed Purdue echter zaken met tal van bedrijven die de pijnstiller wel degelijk verstrekten aan mensen die er geen doktersrecept voor hebben.

Lees ook: Waar komen pijnstillers als oxycodon en fentanyl opeens vandaan?

Het grootste deel van het schikkingsbedrag bestaat uit boetes van bij elkaar 6 miljard dollar. Daarnaast moet de farmaceut 2 miljard dollar aan onterecht verkregen vermogen afstaan aan de staat. 90 procent van dat laatste bedrag wordt kwijtgescholden als Purdue belooft na zijn faillissement een doorstart te maken als een stichting, met als doel het betalen van vorig jaar gesloten schikkingen. Met die overeenkomsten was al ruim 10 miljard dollar gemoeid. Purdue schikte met tientallen staten en meer dan duizend steden en gemeenten, die het concern hadden aangeklaagd.

Sacklers

De eigenaren van Purdue, de miljardairsfamilie Sackler, zijn vooralsnog niet aangeklaagd. Mogelijk gaat dat nog wel gebeuren: er loopt nog wel een onderzoek, meldt persbureau Reuters. Dat blijft ondanks de schikking doorgaan. De Sacklers hebben wel afgesproken los van de hoofdschikking een boete van 225 miljoen dollar te betalen.

Miljoenen Amerikanen zijn verslaafd aan opioïden als Oxycontin. Vaak stappen ze van Oxycontin over op drugs als heroïne, waarna een overdosis op de loer ligt. Pijnstillerverslaving heeft aan tienduizenden Amerikanen het leven gekost. Ook farmaceut Johnson & Johnson kreeg vorig jaar al een boete van een half miljard dollar. Purdue Pharma zelf moest dertien jaar geleden al eens honderden miljoenen betalen, als straf voor het voeren van misleidende marketing over de verslavende werking van de pijnstiller.

Football news:

Mourinho kocht Regilon Hamon voor 500 pond. Hij beloofde dit als de verdediger niet verslaan Mahrez
River bracht hulde aan Maradona. Diego speelde voor de Superclasico rivalen
Onbekende verhalen over Diego: als kind was er niet genoeg eten voor het hele gezin, mijn moeder spijbelde, bij de eerste klus vergiftigde ik kakkerlakken
Pele over de dood van Maradona: Ik heb een grote vriend verloren en de wereld is een legende
Door de dood van Maradona werd de playoffwedstrijd van Boca juniors in de Copa Libertadores een week uitgesteld.Boca juniors en Internacional zouden het eerste deel van de 1/8 Copa Libertadores finale spelen op 26 November om 03:30 moskou Tijd. CONMEBOL besloot zowel deze als de return games met een week uit te stellen vanwege de dood van de voormalige Argentijnse voorwaartse Diego Maradona. De eerste wedstrijd vindt dus plaats op 3 December, de tweede op 10 December
Sterling hiel gaf een assist aan Foden in de Champions League-duel met Olympiakos
Jurgen Klopp: ik begrijp niet waarom je 2.000 mensen in het stadion kunt laten voor 60.000 toeschouwers en dezelfde 2.000 in de arena voor 9.000