Netherlands

Familie Duitse keizer probeerde Huis Doorn terug te krijgen

Foto: ANP

De familie van de Duitse keizer Wilhelm II heeft in 2015 Huis Doorn van de Nederlandse staat opgeëist. De vorst vluchtte na de Eerste Wereldoorlog naar Nederland en verbleef in het paleis in ballingschap. Toenmalig minister Jet Bussemaker wees de claim van de hand. Student geschiedenis Frederick Ykema heeft die informatie boven tafel gehaald, schrijft De Telegraaf.

De Nederlandse staat heeft Huis Doorn na de Tweede Wereldoorlog in beslag genomen, omdat de keizer heulde met de nazi’s. Maar prins Georg von Preussen, het hoofd van de Hohenzollern-dynastie, begon een juridische strijd over het paleis. “Huis Doorn is nooit eigendom van de Nederlandse Staat geworden. De nazaat van Wilhelm wenst Huis Doorn terug”, stelde een advocatenkantoor namens de prins. Bij afwijzing van de claim dreigde hij met “rechtsmaatregelen”. Ook werden de complete, uiterst kostbare inventaris, het omringende landgoed en twee hoeven betwist.

Bussemaker wees de claim namens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van tafel. Wel wilde ze de familie betrekken bij het beheer van het paleis. “We kunnen overleggen over de mogelijkheid om de familie bij de Raad van Toezicht van Huis Doorn te betrekken”, zo citeert de krant uit de documenten die Ykema heeft achterhaald.

De Duitse familie heeft de aanspraak inmiddels laten vallen. “Het ging om een zaak uit 2014 die samenhing met de indertijd publiekelijk besproken sluiting van Huis Doorn. Wij beschouwen de zaak sinds vijf jaar als afgesloten”, stelt Martin Halusa namens de Pruisische familie in Potsdam.

Ykema kreeg de documenten boven tafel via een WOB-verzoek en gebruikt ze voor zijn afstudeerscriptie. “Ik was benieuwd of het klopte dat de Pruisische prins inderdaad tegen de Nederlandse Staat over een claim was begonnen.” Inmiddels heeft zijn speurwerk internationale aandacht gekregen. “Ik vind dat er een open, eerlijke discussie over het verleden moet plaatsvinden. Het gaat om nationaal en Europees erfgoed met een waarde van vele tientallen miljoenen euro’s, alleen al aan kunst en meubels. Het is de vraag of dat privébezit is, of eigendom van de Staat.”

Football news:

Mueller feliciteerde Brady, die op 43-jarige leeftijd zijn 10e Super Bowl bereikte: je bent een held en een inspiratie! = = = Tampa = = = in de finale van het NFL championship speelt quarterback Tom Brady in de finale van de Tampa. Gefeliciteerd, Tom. Je bent een held en een inspiratie! de Duitse voetballer schreef. Tom Brady is 43 jaar. Hij bereikte zijn tiende Super Bowl van zijn carrière. Hij heeft al 6 kampioenschappen op zijn rekening, 4 keer werd hij erkend als de MVP van de Super Bowl. = = Clubcarrière = = Brady maakte zijn debuut in het eerste seizoen in Tampa na het verlaten van New England, waar hij sinds 2000 voor speelde
Neville vergeleek Liverpool met Coventry na Manchester United ' s overwinning. Waarschijnlijk vanwege de kleur van het uniform
Vladimir Gazzaev hield de eerste trainingssessie met Siena
Alessandro Costacurta: Inter zijn de favorieten voor zowel de Milan derby en de Scudetto
De Valencia speler testte positief op antigenen. Gisteren was een match met Attico
Tottenham was een van de beste clubs in de Premier League. Manchester United, Arsenal, Brighton and Man City-in de top 5, Liverpool-7
Manchester United en Liverpool deden een show in de cup. De sponsor van het entertainment is de stoutmoedige posities van Trent en Rashford (Verenigd hebben dit voordeel beter gerealiseerd)