Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Falende hulpprojecten met donorgeld ook debet aan watersnood Pakistan

EPA

In Pakistan staan na de extreme neerslag van de afgelopen maanden nog steeds grote stukken land onder water, vooral in de zuidelijke provincie Sindh. De overheid heeft de internationale gemeenschap gevraagd om noodhulp en geld voor aanpassingen met het oog op klimaatverandering. Hulp is zeer welkom, zeggen lokale experts en activisten. Maar zij waarschuwen dat internationale hulp in het verleden vaak zijn doel voorbij is geschoten.

In de plaats Badin, in de provincie Sindh, zijn grote problemen ontstaan door de aanleg van een systeem van kanalen dat mede door de Wereldbank werd gefinancierd. "Het is ontworpen om overtollig water en zout water van landbouwgrond af te voeren", vertelt professor in landbouwontwikkeling Muhammad Ismail Kumbhar, die uit Badin komt. "Maar er zitten ontwerpfouten in, waardoor de boel hier nu onder water staat."

Het grootste probleem is volgens hem dat de natuurlijke waterafvoer op meerdere plekken door de kanalen wordt afgesneden en afgebroken. "Hierdoor kan het water geen kant op. Met een beter systeem zou al dit water gewoon naar zee stromen."

Het kanalensysteem loopt met verschillende vertakkingen door de linkeroever van de Indus-rivierdelta. Het werd in de jaren 80 en 90 met internationaal donorgeld aangelegd. Volgens Kumbhar zijn er sindsdien regelmatig overstromingen in Badin. "De Wereldbank is hier op bezoek geweest en heeft erkend dat er ontwerpfouten zijn."

Met een boot laat Kumbhar zien waar de fouten zitten:

Ook in Karachi, een stad met zo'n 16 miljoen inwoners, kwam de Wereldbank in opspraak. De bank financiert meerdere projecten in de stad, waaronder het opschonen en verbeteren van de riolering. . Karachi heeft zeven aftakkingen van de Indus-rivierdelta die richting zee lopen. Naarmate de stad groeide zijn die aftakkingen steeds meer in open riolen veranderd.

Omdat in voorgaande jaren deze beekjes steeds overstroomden in het regenseizoen heeft de het initiatief genomen om ze op te schonen en te verbreden. Huizen van omwonenden werden daarvoor op zeker twee plekken gesloopt. Dat maakte veel kritiek los en de Wereldbank werd om uitleg gevraagd.

De bank nam afstand genomen van alle werkzaamheden waarvoor mensen uit huis waren gezet en benadrukte dat deze specifieke projecten niet door hen werden gefinancierd.

Een team experts van de VN had in 2021 ook al kritiek op de uitzettingen. "Het reguleren van informele huisvesting maakt onderdeel uit van het opbouwen van een maatschappij die weerbaar is tegen de gevolgen van klimaatverandering", zeiden de VN-medewerkers.

Kwetsbaarder

Tot nu toe maakt het werk aan de riolen de omwonenden alleen maar kwetsbaarder voor klimaatverandering, zegt activist Feraz Azam. Hij wijst op de modder en brokstukken die in het water zijn gevallen. "Hierdoor zijn de huizen dit jaar nog erger overstroomd dan eerdere jaren."

Hij vindt het tegenstrijdig dat mensen uit huis zijn gezet voor het riolenproject. "Dit project was ook bedoeld voor het verbeteren van de weerbaarheid van mensen tegen klimaat. Maar duizenden zijn nu dakloos en dus juist extra kwetsbaar voor extreme hitte en regen."

Nu de Pakistaanse regering weer om meer donorgeld en leningen vraagt voor klimaatadaptatie, maken Azam en ook Kumbhar zich zorgen om hoe dit geld zal worden uitgegeven.

Volgens Kumbhar werd bij het ontwerp van de afwateringskanalen in Badin niet om advies gevraagd bij de lokale bevolking. "We waarderen de inzet van internationale donoren, maar hoe lang moeten arme mensen nog bedelen om hulp?" Zijn advies: "Luister naar de stem van de mensen en vraag de Pakistaanse overheid om de natuurlijke waterwegen te herstellen".