Netherlands

Facebook: ‘Misschien dan meer weg uit Europa’

-

Facebook dreigt ermee zijn profielensite en Instagram te sluiten. Het bedrijf mag geen persoonsgegevens van EU-burgers meer overhevelen naar de VS en startte daarom een rechtszaak tegen de ban van de Ierse privacywaakhond.

Zelf omschrijft de Amerikaanse techgigant het niet als een dreiging, maar als een onvermijdelijk gevolg van de Europese rechtsgang. Het Europese Hof verklaarde vorige maand het Privacy Shield ongeldig. Data van Europese burgers is niet gegarandeerd veilig tegen afluisterdiensten in de VS. Facebook kreeg als eerste een exportverbod van de Ierse toezichthouder.

De profielensite startte daarom een rechtzaak tegen de Ierse Data Protection Commission (DPC). Doel: bevriezen van uitvoering van de Europese uitspraak. In een verklaring (PDF) vraagt Facebook zich hardop af hoe het in de geëiste situatie zijn werk nog kan doen. “Het is niet duidelijk hoe Facebook en Instagram hun diensten nog kunnen leveren in Europa.” Immers, zelfs als data over EU-burgers enkel op Europese grondgebied zouden worden opgeslagen, valt dat juridisch gezien nog steeds binnen handbereik van Amerikaanse inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Dat schrijft de Amerikaanse wet voor.

In de gerechtelijke verklaring verzet Facebook zich tegen de gang van zaken na de uitspraak van het Europese Hof. Zo claimt het te weinig tijd voor een reactie, ligt de macht bij de Ierse toezichthouder bij slechts één persoon, lopen er nog parallelle vergelijkbare onderzoeken en zijn de zogeheten ‘standard contractual clauses’ (SCC) misschien toch wel een elegante juridische omweg.

Bovendien schetst de advocaat een beeld van hoe Europa eruit zou zien zonder Facebook. Het heeft naar eigen zeggen 410 miljoen particuliere en zakelijke gebruikers. Die laatste groep, zo blijkt uit eigen onderzoek, zou in 2019 voor 208 miljard euro omzet hebben gerealiseerd via een Facebook-app. Hoe zwaar de conversie-attributie daarin is, is niet duidelijk.

Volgens planning behandelt de Ierse Data Protection Commission de zaak in november inhoudelijk.

Foto: Geoffrey Etwein (cc)

Football news:

Metz forward Gyan is de beste speler in Ligue 1 in September. Hij is de leider van de goalscoring race
Miranchuk kan in bijna elke club ter wereld spelen. Ex-middenvelder Loko Drozdov over Atalanta nieuwkomer
Bale op Tottenham start: ik ben nog niet helemaal klaar. Ik probeer in vorm te komen
Ex-Barca coach Sethien kan het overnemen in Palmeiras
Fonseca ongeveer 2:1 met jonge jongens: gaf een pauze aan sommigen. Nu Roma zal zich richten op Milaan
Hoogtepunt van de maand: de Rangers vooruit scoorde van 50 meter (het verste doelpunt in de geschiedenis van de Europa League). Gerrard zegt dat hij nog nooit iets mooiers gezien heeft dan pure waanzin
Mourinho op 3:0 met LASK: moeilijke tegenstander, maar Tottenham speelde zo dat de overwinning leek gemakkelijk