Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Extra ijsjes, extra water en gratis zonnebrand: we beleven een tropisch weekeinde

Jongens springen het water in bij de Muntsluis in Utrecht

In samenwerking met

RTV Utrecht

Voor de voetballertjes die vandaag en morgen meespelen bij het Nationale Voetbalweekend zijn extra ijsjes ingeslagen. Bij festivals is er (heel) veel, vaak gratis, water beschikbaar. En op de stranden, maar ook midden in de steden staan smeerzuilen met gratis zonnebrandcrème. Niet voor niets, want de temperatuur loopt vandaag flink op, met in het oosten en zuiden mogelijk 32 graden.

Organisatoren van evenementen hebben zich dan ook voorbereid op een paar warme dagen. Bij festival Verknipt in Utrecht krijgen de bezoekers niet alleen gratis water, ze kunnen dansen op stevige technomuziek ook afwisselen met zwemmen in de recreatieplas. Organisator Reza Fathi vertelt bij RTV Utrecht dat er extra ehbo-teams rondlopen. "En onze beveiligingsteams zijn ingelicht. Die letten bijvoorbeeld extra op mensen die heel bezweet zijn, of verdwaasd rondlopen."

Zandhopen voor peuken

Ook bij festival Mañana Mañana in het Gelderse Laren zijn extra maatregelen genomen, meldt Omroep Gelderland. Extra waterpunten en extra schaduwplekken bijvoorbeeld. Maar er zijn ook 'zandhopen' geplaatst. Bezoekers kunnen daar hun sigarettenpeuken in uitdrukken, zodat er geen brand ontstaat. Het is immers niet alleen warm, het is ook droog.

In Den Haag rijden vandaag extra trams naar het strand van Scheveningen. In Rotterdam rijden extra metro's op de nieuwe lijn naar Hoek van Holland, En NS laat twee keer zoveel treinen rijden als normaal tussen Amsterdam en Zandvoort aan Zee. "Daar wordt veel gebruik van gemaakt", liet NS aan het eind van de ochtend weten.

IJsjes

De KNVB houdt dezer dagen het Nationale Voetbalweekend. Dat betekent dat er bij veel voetbalclubs toernooien worden gehouden, vooral voor de jeugd. Bijvoorbeeld bij S.V. Zeist, waar de jeugd onder 12 jaar vandaag speelt. Of, beter gezegd: speelde. Want het zou de hele dag duren, maar de wedstrijden werden ingekort tot een kwartiertje en het toernooi werd al om 12.30 uur afgesloten. Alles om oververhitting van de spelertjes en speelstertjes te voorkomen. "En we hebben extra ijsjes ingeslagen", liet Ron van Veenendaal van de voetbalclub weten.

Bij ijsbedrijf Hollander met twee verkooppunten in Groningen, denken ze ondanks het warme weer met de gebruikelijke hoeveelheid ijs uit te komen. "Hoeveel we op dit soort dagen omzetten is een beetje lastig te zeggen, maar niet zo heel veel extra", zegt eigenaar Ronald Onnes bij RTV Noord. "Er komen minder mensen in de binnenstad met warme dagen, dus daar is de omzet minder. Eigenlijk kun je zeggen dat we met 20 graden méér verkopen dan met 27 graden."

Smeerzuilen duiken overal op

Niet helemaal nieuw, maar dit weekeinde duiken ze wel in één keer overal op: smeerzuilen met gratis zonnebrandcrème. Steeds vaker komt het initiatief tot de zuilen vanuit gemeenten, zorgverzekeraars en ook drogisterijen, weet NH Nieuws. Ze staan op de boulevards van Egmond aan Zee en IJmuiden, maar ook midden in het Vondelpark in Amsterdam.

Binnenkort staan die zuilen ook bij de vestigingen van 'zijn' ziekenhuis, zegt dermatoloog Peter Nijboer van het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar. Hij bepleit een 'cultuurverandering' wat betreft smeren tijdens zonuren om zo de toename van het aantal gevallen van huidkanker een halt toe te roepen. Volgens Nijboer moet het "smeren net als tandenpoetsen gewoon een dagelijks ritueel worden".

Optreden bij Mañana Mañana vanmiddag in Laren

Voor een zomers weekeinde viel de drukte op de weg richting strand vandaag (tot nu toe) mee. Echte files zijn niet gemeld, hooguit langzaam rijdend verkeer. De ANWB meldt wel dat er meer mensen met pech stilstaan. De Wegenwacht kreeg de laatste dagen elf procent meer meldingen binnen dan normaal. Vooral accu's veroorzaken problemen. Die vallen sneller uit doordat ze tijdens warme dagen harder moeten werken om de motor te koelen. De ANWB heeft extra wegenwachten paraat. Die worden vooral ingezet in drukke gebieden.

Voldoende drinkwater

Weggebruikers krijgen het advies goed voorbereid en alert te zijn bij hitte en voldoende water mee te nemen. Ook is het volgens Rijkswaterstaat handig een paraplu mee te nemen. Dan kun je die als parasol gebruiken bij het wachten op een weginspecteur of de berger.

En voor de parkeerders: de politie waarschuwt op Facebook dat het voor een hond in een auto, zeker op een zonovergoten parkeerplaats al snel te heet is:

Voor honden is het snel te heet in de auto