Netherlands
This article was added by the user Jacob Phillips. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Export Russische olie vanuit havens Pacifische kust keldert

Foto: ANP

Rusland begint het effect van de internationale sancties te voelen bij export van olie vanuit het oosten van het land. Vanuit de havens aan de Stille Oceaan is volgens gegevens van persbureau Bloomberg sinds eind april welgeteld één lading Sokol-olie verscheept, die door Exxon Neftegas uit de wateren voor het eiland Sachalin wordt gepompt. Vijf andere ladingen die gereed waren voor export zijn nog niet uitgevoerd.

ExxonMobil heeft de olieproductie van zijn gigantische Sakhalin-1 veld beperkt omdat de Russische inval in Oekraïne en de daaropvolgende internationale sancties het steeds moeilijker maken om te werken. Exxon had eerder aangegeven dat het zijn activiteiten op het olieveld stopzette vanwege de oorlog. Daarbij beroept het bedrijf zich op overmacht waardoor het concern contractuele verplichtingen kan negeren. De aanvoer van ruwe olie uit het Sakhalin-2-project lijkt volgens Bloomberg voorlopig beter stand te houden. Shell heeft leidinggevend en technisch personeel uit het project teruggetrokken, maar weigerde tegen Bloomberg verder commentaar te geven.

De export van ruwe olie van beide projecten gebeurt van oudsher met tankers van het Russische Sovcomflot. Aziatische raffinaderijen zijn vanwege de sancties minder happig op het zaken doen met Rusland. De maatregelen zouden het namelijk ook nagenoeg onmogelijk maken om een verzekering af te sluiten voor de schepen.

Vanaf deze maand meren niet-Russische tankers aan bij de terminal van Sachalin. Een eerste lading werd aan boord gebracht van een niet-Russisch schip. Een tweede tanker ligt nu in de buurt voor anker.

De Russische stroom van ruwe olie vanuit havens in de Oostzee, de Zwarte Zee en de Noordelijke IJszee blijft vrijwel onverminderd groot.