Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Excuses NS aan gestrande treinreizigers Gouda: 'Heel vervelende situatie'

Twitter @paula63

De NS vraagt reizigers die gisteravond in de gestrande trein bij Gouda zaten zich te melden als ze extra kosten hebben gemaakt om thuis te komen. Die kosten worden vergoed, zegt een NS-woordvoerder. Hij spreekt van "een erg vervelende situatie".

Ongeveer duizend mensen zaten gisteravond urenlang vast in een intercity. Het ging iets voor 18.30 uur mis. De trein, vertrokken vanuit Den Haag en op weg naar Enschede, kwam stil te staan bij Moordrecht, vlak voor station Gouda. Volgens de NS was de oorzaak een defect.

Pas rond 23.00 uur waren alle reizigers uit de gestrande intercity gehaald. Doordat de stroom was uitgevallen, hadden ze een groot deel van de tijd in het donker gezeten. Op sociale media beklaagden reizigers zich over een gebrek aan informatie en eten en drinken.

Een reiziger deed verslag vanuit de stilstaande trein:

Dat het zo lang duurde voordat er een oplossing was, lag volgens NS-woordvoerder Erik Kroeze aan een ongelukkige samenloop van omstandigheden.

Allereerst stond de gestrande trein op een lastig te bereiken plek, namelijk een spoorviaduct. Evacuatie heeft op zo'n hoge plek niet de voorkeur, zegt de woordvoerder. Daarom werd besloten om de trein weg te halen met een sleeptrein.

Zo'n evacuatie met een loopplank duurt even vanaf een spoorbrug. Je kunt niet zomaar duizend mensen laten overstappen op een andere trein.

Toen die in Gouda was aangekomen en er een sleeppoging werd ondernomen, bleek dat ook de sleeptrein kampte met een defect. Dat was rond 20.15 uur. Vervolgens ging de NS over naar plan B: toch een ontruiming. Twee treinen werden van Utrecht naar Gouda gestuurd en naast en achter de gestrande intercity gezet.

"En dat gaat echt met een loopplank of een bruggetje", zegt woordvoerder Kroeze. "Dus dat duurt even vanaf zo'n spoorbrug. Je kunt niet zomaar duizend mensen laten overstappen op een andere trein."

De evacuatie duurde uiteindelijk anderhalf uur, waarna de twee evacuatietreinen de reizigers naar Utrecht en Gouda brachten.

Broodje

De meeste mensen kwamen nog via het openbaar vervoer aan bij hun eindbestemming, zegt de NS-woordvoerder. Voor wie dit niet gold, zijn taxi's ingezet. Verdere kosten om thuis te komen kunnen gedupeerden declareren. Ook kunnen mensen een beroep doen op de NS-restitutieregeling, waarbij de kosten van de reis worden vergoed.

Kroeze begrijpt dat gestrande reizigers graag wat eten hadden willen krijgen in de trein, maar wijst erop dat dat lastig is. "Je hebt niet zomaar een broodje voor duizend mensen op een spoorviaduct buiten de stad", zegt hij.

Ook de klachten over de gebrekkige communicatie betreurt hij. "Maar als de stroom uitvalt, kun je ook niet via de intercom communiceren." De conducteur is volgens hem wel zo veel mogelijk door de trein gelopen om mensen te informeren.

De NS biedt excuses aan voor de problemen. Kroeze: "Het is erg vervelend dat alles zo lang heeft geduurd. We gaan dit ook nog goed evalueren."