Netherlands

Excuses Nieuw-Zeeland voor invallen en deportaties in jaren 70

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft in het stadhuis van Auckland namens de regering haar excuses aangeboden voor de zogenoemde Dawn Raids. Dit waren politie-invallen bij mensen afkomstig van eilanden uit de Stille Oceaan halverwege de jaren 70.

Ardern bood haar excuses aan na een Ifoga, een traditioneel Samoaans ritueel waarbij iemand om vergeving vraagt. Ze zat op een stoel terwijl leden van de Stille Oceaan-gemeenschap een grote witte mat over haar hoofd trokken die volledig bedekte. Even later werd de mat weggehaald en werd Ardern omhelsd.

De naam van de Dawn Raids verwijst naar het tijdstip dat ze plaatsvonden, vaak 's ochtends vroeg of 's avonds laat. Mensen die afkomstig waren uit eilanden in de Stille Oceaan waren het doelwit van agressieve invallen door de autoriteiten die op zoek waren naar visumoverschrijdingen. Vaak werden ze veroordeeld en gedeporteerd.

Veel mensen uit bijvoorbeeld de eilandstaten Tonga, Fiji en Samoa waren met tijdelijke visa naar Nieuw-Zeeland gekomen om te gaan werken in fabrieken of op het land. Toen de regering besloot dat de gastarbeiders niet meer nodig waren, werden de mensen uit die gemeenschap opgejaagd.

Dat gebeurde ook met willekeurige politiecontroles op straat of in scholen of kerken. Mensen die niet op blanke Nieuw-Zeelanders leken, moesten een identiteitsbewijs bij zich dragen om te bewijzen dat hun verblijfsvergunning niet verstreken was.

Het grootste gedeelte van de zogenoemde overstayers was Brits of Amerikaans, maar alleen mensen uit de Stille Oceaan werden gedeporteerd.

Geen brede financiële compensatie

Ardern zei dat ondanks dat de invallen bijna 50 jaar geleden plaatsvonden, de gevolgen ervan blijven voortduren. "Het staat nog steeds in het geheugen gegrift van degenen die er direct bij betrokken waren. Het leeft voort in de verstoring van vertrouwen en geloof in autoriteiten. En het leeft voort in de onopgeloste grieven van gemeenschappen in de Stille Oceaan dat deze gebeurtenissen plaatsvonden en dat ze tot op de dag van vandaag niet zijn aangepakt."

De premier heeft als gebaar van goede wil aangekondigd dat Nieuw-Zeeland studiebeurzen voor gemeenschappen in de Stille Oceaan gaat financieren. Daarnaast gaat de regering helpen aan de samenstelling van een officieel verslag van de invallen, op basis van geschreven en mondelinge verklaringen.

Bredere financiële compensatie is niet besproken, maar door de gemeenschap worden de excuses van Ardern gezien als een belangrijke stap in de goede richting. De ceremonie van vandaag stond oorspronkelijk gepland voor juni, maar werd uitgesteld vanwege de maatregelen tegen het coronavirus.

Football news:

Watzke op Holand ' s vertrek: voor het begin van het seizoen zeiden ze dat Hij ons zeker zou verlaten, maar hij is nog steeds hier
Roy Keane: Tottenham was zo slecht tegen Chelsea dat ik het niet kon geloven. Spelers willen zich niet verdedigen
Ancelotti over het WK om de 2 jaar: laten we het elk jaar houden, want dit is het geval
Ronaldo verloor 288.000 euro als gevolg van de fraude van een reisbureau met de creditcards van de speler
Ben je blij met de terugkeer van Glushakov en Dzyuba naar het Nederlands team?
Juventus is al net als Allegri ' s team zonder de bal, maar heeft helemaal geen andere modi. Milaan nog steeds gestraft voor deze
CSKA en Spartak sluiten de 8e ronde af. Wie zal de Moskou derby winnen?