MacKenzie Scott, de ex-vrouw van Amazon-topman Jeff Bezos, heeft in het eerste kwartaal van dit jaar nog eens 2,7 miljard dollar (ruim 2,2 miljard euro) gedoneerd aan 286 organisaties die strijden voor beter onderwijs en een inclusieve samenleving, en de kunstsector ondersteunen.

Tijdens de coronapandemie gaf Scott al 4 miljard dollar weg aan voedselbanken en andere noodfondsen in de Verenigde Staten om "noodlijdende Amerikanen" te helpen.

In een blogpost schrijft Scott dat zij met de nieuwe gift "personen die over het hoofd gezien worden" wil helpen.

Scott werd in 2019 in één klap de op twee na rijkste vrouw ter wereld. Bij haar scheiding van Bezos kreeg zij 4 procent van de aandelen van Amazon, destijds goed voor een waarde van zo'n 31,2 miljard euro. Scott hielp Bezos toen hij het bedrijf oprichtte.

Na de scheiding maakte Scott bekend dat zij de helft van haar toenmalige vermogen wilde doneren. Dat kwam toen uit op zo'n 16,5 miljard euro. Het was niet voor het eerst dat een miljardair toezegde om een dergelijk bedrag weg te geven. De actie om de helft van een fortuin weg te geven werd in 2010 in het leven geroepen door de Amerikaanse topbelegger Warren Buffett en Microsoft-oprichter Bill Gates.

In het afgelopen jaar zou haar vermogen met 23,6 miljard zijn gestegen tot ruim 60 miljard, schreef BBC News eerder. Scott schrijft dat zij nog steeds vastberaden is om haar vermogen te delen met goede doelen.