Het aantal nieuwe sterfgevallen als gevolg van het coronavirus (148) is vrijdag gelijk aan dat van een week eerder, zo blijkt uit de dagelijkse COVID-19-update van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is vrijdag met 237 fors kleiner dan vorige week vrijdag (502).

De nieuwe cijfers van het RIVM betreffen niet het daadwerkelijke aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen: het gaat alleen om de meldingen die bij het instituut zijn binnengekomen, en daar zit een vertraging in.

Het aantal bevestigde besmettingen is wederom gestegen, tot 21.762. Sinds donderdag zijn er 1.213 bevestigde besmettingen zijn gemeld bij het RIVM.

Sinds deze week worden echter meer mensen getest, waardoor het lijkt alsof de ziekte zich sneller aan het verspreiden is dan voorheen. Het RIVM benadrukt dat dit niet het geval is.

Deze grafiek wordt zo snel mogelijk bijgewerkt met de cijfers van vrijdag.

Totaal aantal sterfgevallen mogelijk een keer zo hoog

Uit cijfers van het Centraal voor de Statistiek (CBS) blijkt ook dat het totaal aantal sterfgevallen mogelijk een keer zo hoog ligt dan het RIVM tot nu toe in totaal heeft gemeld.

Het CBS houdt per week het totaal aantal overledenen bij en zit dit af tegen aantal sterfgevallen dat gemiddeld plaatsvindt. Deze oversterfte is vorige week uitgekomen op ongeveer 2.000 overledenen waarvan ongeveer 1.000 werden geregistreerd door het RIVM.

Wel moet er bij worden gezegd dat het CBS geen informatie geeft over de doodsoorzaak. Het is dus niet met zekerheid te zeggen dat de oversterfte 100 procent is toe te schrijven aan het coronavirus.

Het RIVM kijkt, net zoals bij een griepgolf, uiteindelijk vooral naar de cijfers van de oversterfte. De dagelijkse update is overigens wel belangrijk voor de statistieken en bevat de cijfers van het aantal doden van wie zeker is dat er een coronabesmetting was.

Het coronavirus in het kort