Netherlands

Europese landen trappen wintersportseizoen af met slag om elkaars toeristen

Pandemie Italië houdt de skipistes voorlopig dicht en vraagt andere EU-landen hetzelfde te doen. Oostenrijk ziet er weinig in, Zwitserland rekent zich alvast rijk.

Reikt internationale coronasolidariteit tot de skipiste? De afgelopen dagen ontspon zich in Europa een heikele discussie over het naderende skiseizoen. Een herhaling van de gebrekkige Europese coördinatie van begin dit jaar dreigt, net als een déjà vu van het gehengel naar elkaars toeristen.

Evenals de jaarlijkse zomervakantie zijn skireisjes rond de kerstdagen in grote delen van Europa een haast heilig ritueel. Maar nu een tweede golf van het coronavirus nog maar net gepiekt heeft, komt het seizoen bijzonder ongelegen. In Italië, waar de besmettingscijfers nog altijd hoog zijn, blijven de pistes voorlopig dicht, maakte de Italiaanse premier Guiseppe Conte deze week bekend. „We kunnen ons dit niet veroorloven”, zei hij. De Italiaanse premier sprak ook de hoop uit met collega-regeringsleiders afspraken te kunnen maken over Europese afstemming van de beperkingen. Bij Italiaans solisme, zo legde Conte uit „kunnen Italiaanse toeristen gewoon de grens over om besmettingen mee terug te nemen.”

Brussel voelt er bijzonder weinig voor zich in een skistrijd te mengen

Ook de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel gaven de afgelopen dagen aan open te staan voor Europese afspraken over skibeperkingen. Woensdag spraken de Duitse deelstaten af dat de Bondsregering zich ervoor gaat inspannen in heel Europa de pistes tot zeker 10 januari gesloten te houden. Maar, erkende Merkel tijdens een persconferentie: ,,Ik zal eerlijk zijn: deze gesprekken worden waarschijnlijk niet makkelijk.”

Oostenrijk liet immers al weten niks te voelen voor bemoeienis met het nationale skibeleid. Bondskanselier Sebastian Kurz noemde een Europese verordening „overdreven”. Een eventuele heropening van skigebieden zal volgens Kurz onderdeel zijn van een algemene beoordeling van de huidige lockdown in zijn land, die 6 december afloopt. „Als iemand in zijn eentje gaat wandelen, is dat net zo gevaarlijk als wanneer iemand in zijn eentje een skitocht maakt”, zei Kurz.

Het leidt tot groeiende ergernis in Italië en Duitsland. Temeer omdat het juist Oostenrijk was dat dit voorjaar het verwijt kreeg laks op te treden tegen corona-uitbraken in wintersportgebieden, waardoor het skipdorp Ischgl kon uitgroeien tot een besmettingshaard voor heel Europa. In Duitsland wordt ‘Ischgl’ al maanden aangehaald als schrikbeeld. De Beierse premier Markus Söder riep Oostenrijk deze week op tot een „daad van Europese solidariteit”, maar hintte ook op het opnieuw sluiten van de grens. De Duitse tabloid Bild sprak al van een ‘Ski Schlacht’ tussen Söder en Kurz.

Grote economische belangen staan op het spel. In Italië wordt jaarlijks zo’n 11 miljard euro verdiend aan wintersport, waarvan één derde in de kerstvakantie. Inkomsten uit toerisme maken circa 10 procent van de Oostenrijkse economie uit, waarvan het belangrijkste deel verdiend wordt in de winter. De Oostenrijkse minister Gernot Bluemel (Financiën) berekende deze week hardop de kosten van sluiting tot half januari op 2 miljard euro. „Als de EU ons daartoe dwingt, dan moeten ze ons dat ook maar betalen”, aldus Bluemel.

Van dwingen is geen sprake: Brussel voelt er zelfs bijzonder weinig voor zich in een skistrijd te mengen. Desgevraagd liet Eurocommissaris voor gezondheid Stella Kyriakidis weten dat er geen one-size-fits-all-aanpak is voor heel Europa, omdat de besmettingscijfers uiteenlopen.

Ook Martin Selmayr, tot voor kort de machtigste EU-ambtenaar in Brussel maar tegenwoordig vertegenwoordiger van de Commissie in Oostenrijk, mengde zich woensdag in de discussie. „Natuurlijk heeft de EU geen skicompetenties”, aldus Selmayr, die benadrukte dat Oostenrijk zelf beslist over de opening van haar gebieden.

Oostenrijk kijkt met argusogen naar belangrijkste wintersportrivaal Zwitserland, waar een deel van de pistes al gewoon open is. Deze week liet het land (geen EU-lidstaat) weten met andere Alpenlanden in gesprek te willen over een veilig skiseizoen. Maar van een sluiting is geen sprake. Sterker, Zwitserland, koppen de kranten er donderdag, kan zomaar de ‘grootste profiteur van een Europese ski-lockdown' worden.

Lees ook dit stuk over de corona-apres-ski van begin dit jaar in het oostenrijkse Ischgl

Football news:

Ik geloof in Zlatan. Ibrahimovic vroeg naar Milan ' s kansen om de Scudetto
De toekomst van de spelers van Manchester City Sergio Aguero en Fernandinho blijft onzeker. Volgens de journalist van de Athletic Sam Lee heeft de club geen enkel aanbod gedaan om de contracten van de spelers te verlengen, waarbij de voorwaarden van de bestaande overeenkomsten die eind juni 2021 aflopen, vervallen. Dit seizoen speelde de 32-jarige Aguero 5 wedstrijden in de Premier League voor City, omdat hij herstelde van blessure voor een lange tijd, en de 35-jarige Fernandinho verscheen op het veld in 9 wedstrijden
Frank Lampard: Chelsea heeft geen Hazard, die goed was voor 50% van de doelen en assists, en Diego Costa met 30 goals voor het seizoen
Laat tien Mangalica zien en we winnen de Champions League. De Milan nieuwkomer was een nachtmerrie voor Messi, ruziede met Pep en was een favoriet van Allegri
Real Madrid kan na het vertrek van Jovic Aguero, Giroud of Milik tekenen.Real Madrid kan een centrale spits tekenen na het vertrek van Luka Jovic naar Eintracht. De lijst van potentiële kandidaten omvat Manchester City forward Sergio Aguero, Chelsea striker Olivier Giroud, Napoli player Arkadiusz Milik, en Real Madrid graduate Raul de Tomas, die speelt voor Espanyol, schrijft As. In het bezit van de hoofdcoach van Real Madrid Zinedine Zidane zijn nu slechts twee spits-Karim Benzema en Mariano Diaz
Chelsea besteedde het meeste aan transfers in 2020 in Europa. Manchester United-2nd, Man City-3rd FIFA heeft een rapport gepubliceerd over de transfer activiteit van clubs in 2020. In Europa heeft Chelsea het meeste uitgegeven. Op de tweede plaats - Manchester United, de derde is de Manchester City
Sinds 1999 scoort Zlatan elk jaar. Gisteren scoorde hij de eerste goals in 2021