Netherlands

Europese beurzen gaan met winsten weekend in

De Europese beurzen zijn vrijdag met winsten het weekend in gegaan. Beleggers trokken zich op aan de aanhoudende recordreeks op Wall Street en meevallende macro-economische cijfers uit China. Op het Damrak was navigatiedienstverlener TomTom een opvallende stijger.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,6 procent hoger op 615,57 punten. De MidKap klom ook 0,6 procent, tot 940,44 punten. Frankfurt, Londen en Parijs gingen tot 1 procent vooruit.

TomTom gaat zijn kaarten en andere producten leveren aan Huawei. Die Chinese smartphonemaker werkt aan een eigen besturingssysteem voor zijn telefoons, sinds de toegang tot Android van het Amerikaanse Google door sancties beperkt is. Na het bericht schoot de beurskoers van TomTom 3 procent omhoog. Hoeveel geld er met de deal is gemoeid, is niet bekend.

Bij de hoofdfondsen ging ASML 0,3 procent vooruit. De Amerikaanse ambassadeur in Nederland bevestigde in Het Financieele Dagblad dat Amerika niet wil dat de geavanceerde chipmachines van ASML aan China worden geleverd. Volgens minister voor Buitenlandse Handel Sigrid Kaag maakt het kabinet echter zijn eigen afweging over de kwestie.