Netherlands

Europarlement akkoord met benoeming Elderson bij ECB

Bankbestuurder Na Wim Duisenberg heeft Nederland weer een vertegenwoordiger in het bestuur van de Europese Centrale Bank.

Het Europees Parlement heeft dinsdag ingestemd met de benoeming van de Nederlander Frank Elderson in de directie van de Europese Centrale Bank. Met een meerderheid van 319 stemmen voor, 202 tegen en 171 onthoudingen stemden Europarlementariërs voor de aanstelling van Elderson, nu nog directeur bij De Nederlandsche Bank (DNB). Elderson wordt daarmee het eerste Nederlandse directielid sinds het vertrek van Wim Duisenberg bij de ECB in 2002.

Het Europarlement heeft bij de benoeming van ECB-directieleden alleen een adviserende rol, maar de instemming is voor Elderson niettemin een opvallende opsteker. Bij de aankondiging van zijn kandidatuur werd nog protest verwacht. Europarlementariërs maken zich al geruime tijd sterk voor méér vrouwen in de top van de ECB. De voordracht van de Luxemburger Yves Mersch, die Elderson in de ECB-directie moet gaan vervangen, werd om die reden in 2012 door Europarlementariërs afgewezen. De Europese lidstaten negeerden dat advies destijds.

Op dit moment zitten in de zeskoppige directie van de ECB twee vrouwen. In het voltallige ECB-bestuur, waarvan de directie deel uitmaakt, is de verhouding 22 mannen tegenover 2 vrouwen.

Voorafgaand aan de stemming beantwoordde Elderson (1970) in een hoorzitting eerder deze maand vragen van Europarlementariërs. Die sessie concentreerde zich vooral op het groene profiel van de bankdirecteur. Elderson bepleit al langer een actieve rol voor de financiële sector bij het bestrijden van klimaatverandering. Tegenover Europarlementariërs benadrukte de Nederlander dat de ECB ook een rol moet spelen in de overgang naar een duurzame economie, door „nauwlettend de impact te beoordelen” van haar monetaire beleid op de Europese klimaatdoelen en de risico's van klimaatverandering mee moet wegen in haar beoordelingen.

Lees ook: Groen profiel Frank Elderson is voor functie bij ECB kans en risico

Elderson wees daarnaast op zijn inspanningen bij DNB voor een betere genderbalans en beloofde zich ferm in te zetten voor meer diversiteit in de top van de Europese bankenwereld. „Ik heb zelf twee dochters”, zei Elderson, „en ik wil niet dat zij opgroeien in een wereld waarin twee derde van de besturen van banken volledig uit mannen bestaat.”

Nu het EP groen licht heeft gegeven, kan Elderson volgende maand officieel benoemd worden door Europese regeringsleiders. De Nederlander neemt dan per 15 december plaats in de ECB-directie, in principe voor acht jaar.

In januari volgt nog wel een tweede stemming in het Europarlement, dan over de vraag of Elderson Mersch ook opvolgt als vicevoorzitter van de raad van toezicht van de ECB. Daarover hebben Europarlementariërs wel een beslissende stem.

Football news:

Nepomnyasjchy tegen het verminderen van de RPL tot 12 clubs: Rusland is niet bereid om een groot aantal fans op te offeren
Wolverhampton loan Willian Jose van Sociedad met een uitkoopoptie. Real Sociedad forward Jose Willian is dicht bij een verhuizing naar Wolverhampton. De Engelse club heeft ermee ingestemd de 29-jarige Braziliaan tot het einde van het seizoen te leasen met het recht om uit te kopen. Willian zal pas volgende week in Wolverhampton aankomen, omdat hij nog geen werkvergunning in Engeland heeft gekregen vanwege de nieuwe Brexit-voorschriften. Wolven zien de spits als vervanging voor de gewonde Raul Jimenez. Eerder berichtte men belangstelling voor Willian uit Letico. In 13 wedstrijden van het seizoen scoorde de speler 3 goals en maakte 1 assist. Meer informatie over de statistieken vindt u hier
AC Milan is dicht bij het lenen van Tomori aan Chelsea met een 20+ miljoen euro buy-out optie
Spartak over fans veroordeeld voor het vechten op Euro 2016: Fedun persoonlijk hielp hen financieel
Lewandowski verbeterde het Bundesliga record door 22 goals te scoren in de eerste ronde
Flick on Bayern: ons doel is om op de top te blijven
Doelman Alcoyano heeft 10 redes in de wedstrijd tegen Real Madrid. Het meest in het seizoen onder de rivalen van Madrid