Netherlands

EU sorteert voor op alternatief coronafonds

Blokkade Polen en Hongarije Nu Polen en Hongarije de EU-begroting tegenhouden, zoekt de Commissie een weg om vertraging rond het coronafonds te voorkomen.

Terwijl een oplossing voor de begrotingscrisis nog lang niet in zicht is, sorteert Brussel alvast voor op een plan B. De Europese Commissie treft serieuze voorbereidingen voor een alternatieve inrichting voor het coronaherstelfonds.

EU-ambtenaren denken na over een ‘brugconstructie’ om al te grote vertraging bij de uitbetaling van de Europese noodfondsen te voorkomen. „We kijken naar oplossingen met die lidstaten die wel vooruit willen”, aldus een hoge EU-ambtenaar.

Onduidelijk is nog hoe zo’n tijdelijk fonds er precies uit zal zien. Tot vorige week deinsde de Commissie er voor terug om over alternatieven te speculeren. Dat ze dat nu toch doet, maakt duidelijk dat men rekening houdt met een langer aanhoudende impasse.

Het is bovendien een signaal aan Boedapest en Warschau dat het fonds ook zonder hen kan worden gevuld. „Hoe precies moeten we nog zien”, aldus een EU-ambtenaar. „Maar we zijn ervan overtuigd dat een alternatief snel in werking kan worden gebracht.”

Lees ook: Uitslaande brand in Brussel na blokkade van de nieuwe meerjarenbegroting

Het herstelfonds en de nieuwe meerjarenbegroting staan op losse schroeven door een blokkade door Polen en Hongarije. De landen eisen dat een voorstel om de toekenning van EU-subsidies te verbinden aan respect voor de rechtsstaat van tafel gaat. Verzoeningspogingen van roulerend EU-voorzitter Duitsland liepen de afgelopen weken op niets uit. Voorlopig graven Boedapest en Warschau zich alleen maar verder in.

Dat betekent dat Brussel steeds meer uitgaat van een scenario waarin de nieuwe begroting en het herstelfonds pas veel later van start gaan. Voor reguliere EU-fondsen betekent het een forse krimp, omdat veel nieuwe programma’s niet kunnen starten en slechts een beperkt deel van de bestaande begroting kan worden voortgezet. Zo’n noodbegroting bekent volgend jaar een terugval van 25 tot 30 miljard euro.

Om het coronaherstelfonds toch te vullen, denkt men na over verschillende constructies om met een groep van 24 of 25 lidstaten – de positie van Slovenië is onduidelijk – verder te gaan. Uniek aan het herstelfonds was juist dat de voltallige EU gezamenlijke leningen aanging.

Mogelijkheden die rondgaan zijn een intergouvermentele overeenkomst of een vorm van ‘nauwere samenwerking’. Ambtenaren benadrukken dat er oplossingen mogelijk zijn die „precies het effect kopiëren van het huidige pakket”.

Volgende week is de laatste kans voor een akkoord en een reguliere afronding van de begroting, als de regeringsleiders voor een ontmoeting naar Brussel komen.

Lees ook: Polen, Hongarije en nu ook Slovenië blijven dwarsliggen

Football news:

Nepomnyasjchy tegen het verminderen van de RPL tot 12 clubs: Rusland is niet bereid om een groot aantal fans op te offeren
Wolverhampton loan Willian Jose van Sociedad met een uitkoopoptie. Real Sociedad forward Jose Willian is dicht bij een verhuizing naar Wolverhampton. De Engelse club heeft ermee ingestemd de 29-jarige Braziliaan tot het einde van het seizoen te leasen met het recht om uit te kopen. Willian zal pas volgende week in Wolverhampton aankomen, omdat hij nog geen werkvergunning in Engeland heeft gekregen vanwege de nieuwe Brexit-voorschriften. Wolven zien de spits als vervanging voor de gewonde Raul Jimenez. Eerder berichtte men belangstelling voor Willian uit Letico. In 13 wedstrijden van het seizoen scoorde de speler 3 goals en maakte 1 assist. Meer informatie over de statistieken vindt u hier
AC Milan is dicht bij het lenen van Tomori aan Chelsea met een 20+ miljoen euro buy-out optie
Spartak over fans veroordeeld voor het vechten op Euro 2016: Fedun persoonlijk hielp hen financieel
Lewandowski verbeterde het Bundesliga record door 22 goals te scoren in de eerste ronde
Flick on Bayern: ons doel is om op de top te blijven
Doelman Alcoyano heeft 10 redes in de wedstrijd tegen Real Madrid. Het meest in het seizoen onder de rivalen van Madrid