Netherlands

EU-president Michel nodigt Biden uit voor EU-top in 2021

EU-president Charles Michel heeft aankomend Amerikaans president Joe Biden uitgenodigd om volgend jaar de EU-leiders te ontmoeten in Brussel. Dan kunnen ze het „wederopbouwen” van de sterke banden tussen de VS en Europa bespreken, aldus Michel.

Michel had maandag een telefoongesprek met Biden, voor het eerst sinds diens verkiezingsoverwinning. Daarin bedankte hij hem ook voor zijn „heldere steun” voor het scheidingsakkoord dat de EU vorig jaar sloot met het Verenigd Koninkrijk, maar waar de Britse regering de afgelopen maanden aan morrelde. Scheidend Amerikaanse president Donald Trump is warm voorstander van de brexit, maar met Biden lijkt er een andere koers te komen.

Michel verwelkomde verder „de sterke toewijding van de president-elect aan Amerika’s bondgenoten en zijn steun voor de Europese samenwerking”. De voorzitter van de Europese raad van regeringsleiders en staatshoofden stelde Biden voor „een krachtig transatlantisch bondgenootschap te herbouwen, gebaseerd op gemeenschappelijke belangen en gedeelde waarden”.

Biden belde maandag ook met voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie, die spreekt van „een nieuw begin voor het mondiale partnerschap van de EU en de VS”. Zij hoopt evenzeer samen met de VS „de wereldagenda te kunnen vormgeven op basis van samenwerking, multilateralisme, solidariteit en gedeelde waarden”. Dat kan als een sterke EU en een sterke VS samenwerken, meent ze.

Onder Trump, die weinig op had met de Europese samenwerking, bekoelde de verstandhouding tussen de VS en de meeste Europese landen danig. In veel Europese hoofdsteden klonk een zucht van verlichting toen duidelijk werd dat hij in januari normaal gesproken plaatsmaakt voor Biden. De laatste dagen maken Europese leiders Biden steeds openlijker het hof.

„Nu is het moment om onze krachten te bundelen”, zei Michel na het telefoontje. „In een wereld in beweging zal ons partnerschap belangrijker zijn dan ooit om onze burgers te beschermen, onze economieën te herstarten, de opwarming van de aarde te stoppen en een veiligere wereld te scheppen.” Over veel van deze kwesties denken de meeste EU-leiders anders dan Trump.

Football news:

Bruno haalde in 2020 4 Player of the Month awards op. Ronaldo, Henry en Lampard hadden hetzelfde nummer-maar voor een carrière in de Premier League
Lev - de beste coach van het decennium in de nationale ploegen, Deschamps-2nd, Shevchenko-17e (IFFHS)
Hoofd van de Premier League: we vragen spelers niet te knuffelen en hun gedrag te veranderen
Milan had de middenvelder Torino Meite tot het einde van het seizoen gehuurd met de optie om Torino Salio Meite te kopen. De Rossoneri hebben de 26-jarige Fransman tot het einde van het seizoen ingehuurd met het recht om uit te kopen
Ramos speelde op pijnstillers met atletische als gevolg van knieproblemen
De presidentsverkiezingen van Barcelona zullen op vrijdag 7 maart plaatsvinden. De waarnemend President van Barcelona, Carles Tuskets, heeft een bijeenkomst georganiseerd. Het werd bijgewoond door drie kandidaten voor het presidentschap van de club: Joan Laporta, Victor Font en Tony Freixa. Op 7 maart waren voorbereidende verkiezingen gepland. Tijdens de bijeenkomst analyseerden we verschillende voorstellen, maar stopten op deze datum. Alles zal afhangen van de situatie met de pandemie. Eerder werd bekend dat de verkiezing van de president van Barcelona niet zal plaatsvinden op 24 januari, zoals oorspronkelijk gepland. De Catalaanse regering deelde de club mee dat vanwege de huidige anti-coronavirus beperkingen, een aanzienlijk deel van de potentiële stemgerechtigde deelnemers niet zal kunnen deelnemen aan de verkiezingen. Er zijn nog drie kandidaten over in de presidentiële race van Barca (nog een die in tranen uitbarstte). Hier zijn hun programma ' s en plannen voor Messi
Sir Alex Ferguson: gelukkig was ik met pensioen toen ik Liverpool in de afgelopen twee jaar zag spelen ( ' ) voormalige Manchester United manager Alex Ferguson deelde zijn mening over de prestaties van Liverpool in de afgelopen seizoenen. Gelukkig heb ik mijn carrière al beëindigd toen ik Liverpool de afgelopen twee jaar zag spelen, zei Ferguson. Vergeet niet dat Liverpool in 2020 voor het eerst in 30 jaar het Engelse kampioenschap won. Ferguson coachte Manchester United vanaf 1986-2013