Netherlands

EU nog altijd oneens over sancties Wit-Rusland

De lidstaten van de Europese Unie zijn er ook maandag niet in geslaagd het eens te worden over sancties voor Wit-Rusland. De regeringsleiders en staatshoofden moeten zich er later deze week over buigen, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. „Geen mooie dag voor de EU”, constateert een „teleurgestelde” minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken).

Borrell waarschuwde vorige week nog dat de EU er vóór de EU-leiders donderdag bijeenkomen uit moest komen om haar geloofwaardigheid niet te verliezen. Hij ontving eerder op de ochtend oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja, die nog eens onderstreepte dat strafmaatregelen nodig zijn om het hardhandige optreden van president Aleksandr Loekasjenko tegen de protestbeweging een halt toe te roepen.

Cyprus blokkeert sancties tegen Wit-Rusland zolang de EU niet soortgelijke maatregelen tegen Turkije neemt, zeiden ingewijden eerder. Er is inderdaad „nog één land” dat de sancties voor het Wit-Russische regime tegenhoudt, zegt Blok. Turkije boort volgens Cyprus en Griekenland illegaal naar gas en olie in hun wateren.

Er is geen onenigheid over welke Wit-Russische functionarissen moeten worden bestraft, zegt de bewindsman. Dus ook of Loekasjenko zelf op de lijst zou komen. Maar daarover wil Blok niets zeggen, om de doelwitten niet de kans te geven bijvoorbeeld hun geld op Europese bankrekeningen weg te sluizen voor de tegoeden worden bevroren.

Dat er maar één dwarsligger is „maakt de teleurstelling voor mij niet minder”, zegt Blok. „Het had eigenlijk vandaag gemoeten.” Hij wees erop dat hij er al langer voor pleit om lidstaten niet langer een veto te geven over het opleggen van sancties.

Football news:

Ik hoop dat Alaba een contract tekent met Bayern. Onze club is een van de beste ter wereld
Messi gaf Barca alles, bracht ze naar de top. Hij werd niet behandeld op de manier die hij verdiende.De voormalige Argentijnse Internationale Diego Maradona deelde zijn mening over het verhaal toen Lionel Messi Barcelona wilde verlaten
Ik hoop m ' n stempel op Juve te drukken. We zullen grote resultaten bereiken
De Coach van Benfica: Ik wil niet dat we eruit zien als de huidige Barcelona, Het heeft niets
Ik ben gelukkig in Manchester City. Ik hoop hier te blijven
Fabinho zal niet spelen met West ham als gevolg van blessure
Maradona was de beste in zijn tijd. De beste Messi