De Europese Unie en Verenigde Staten zijn overeengekomen om de wederzijdse importtarieven voorlopig te schrappen. Dat meldt de Europese Commissie vrijdag. De komende vier maanden zullen de importtarieven niet gelden, waardoor een einde lijkt te komen aan het handelsconflict dat al zo'n zeventien jaar speelt.

Afgelopen jaar werden er nog importtarieven ter waarde van meerdere miljarden ingevoerd door de twee economische grootmachten, zoals op Europese kaas, olijven en whisky. De VS beschuldigde de EU ervan de luchtvaartmaatschappij Airbus stiekem te hebben ondersteund met gunstige leningen. De EU vond dat Boeing werd geholpen met voordelige belastingregels.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie zegt in een verklaring dat zowel zij als de Amerikaanse president Joe Biden het handelsdispuut graag wil oplossen. "Dit is geweldig nieuws voor bedrijven aan beide kanten van de Atlantische Oceaan, en een heel positief signaal voor onze economische samenwerking in de komende jaren."