Netherlands

Engeland krijgt toezichthouder Digitale Markten

-

De Engelse overheid richt een nieuwe afdeling op onder de Competition and Markets Authority (onze ACM) die toezicht gaat houden op online platformen als Facebook en Google. De Digital Markets Unit moet ervoor zorgen dat dominante partijen niet te veel marktmacht krijgen en concurrentie om zeep helpen.

De nieuwe eenheid zal zijn werk per april 2021 beginnen en krijgt verregaande bevoegdheden. Daaronder: het staken, blokkeren en omkeren van beslissingen van techgiganten. De instantie kan bedrijven ook verplichten tot bepaalde acties om geldboetes opleggen bij overtredingen.

Het Britse parlement moet zich nog buigen over het plan en doet dat vermoedelijk begin 2021. Het is niet bekend over hoeveel budget en mensen de Digital Markets Unit zal beschikken.

De nationale overheid in Londen vindt dat techgiganten te veel macht krijgen en daardoor markten ontwrichten. Ze maken concurrentie onmogelijk en ontmoedigen ondernemers om nieuwe diensten te ontwikkelen. Het gevolg daarvan is hogere prijzen voor bedrijven die de platformen gebruiken en een suboptimale ervaring voor de consument.

De exacte inhoud van de gedragscode moet nog worden bepaald. De code zal in elk geval meer keuze en transparantie aan de consument moeten geven. MKB’ers moeten hun werk beter kunnen promoten. Wat ‘beter’ betekent in deze context is nog niet duidelijk.

Uit de verwoording van het overheidsplan valt te lezen dat er expliciet rekening wordt gehouden met media-industrie. Die is veel reclame-omzet verloren aan partijen als Facebook en Google. Volgens Britse berekeningen ging in 2019 tachtig procent van alle reclamebudgetten naar deze twee Amerikaanse techgiganten. De gedragscode moet de uitgeefmarkt weer in balans brengen.

In Australië betekent zo’n voornemen simpelweg dat techgiganten hun reclame-omzet moeten gaan delen met nieuwsuitegevers. Ook met publiek gefinancierde omroepen. Het ziet ernaar uit dat ze in Groot-Britannië hetzelfde kunnen verwachten.

Google probeert uitgevers sinds 2015 actief te helpen bij het vernieuwen van bedrijfs- en verdienmodellen. Daartoe investeert het honderden miljoenen euro’s in digitale vernieuwingsprojecten onder de vlag van, wat nu heet, Google News Initiative. In Europa alleen ging het om 150 miljoen euro https://blog.google/around-the-globe/google-europe/we-supported-662-journalism-projects-europe/ voor 662 projecten.

De Europese Commissie presenteert binnenkort zijn eigen plannen om uitwassen bij digitale molochen beheersbaar te maken. Het is nog niet duidelijk in hoeverre dat inhoudelijk afwijkt van het Engelse plan.

Foto: Josh Hallett (cc)

Football news:

Bruno haalde in 2020 4 Player of the Month awards op. Ronaldo, Henry en Lampard hadden hetzelfde nummer-maar voor een carrière in de Premier League
Lev - de beste coach van het decennium in de nationale ploegen, Deschamps-2nd, Shevchenko-17e (IFFHS)
Hoofd van de Premier League: we vragen spelers niet te knuffelen en hun gedrag te veranderen
Milan had de middenvelder Torino Meite tot het einde van het seizoen gehuurd met de optie om Torino Salio Meite te kopen. De Rossoneri hebben de 26-jarige Fransman tot het einde van het seizoen ingehuurd met het recht om uit te kopen
Ramos speelde op pijnstillers met atletische als gevolg van knieproblemen
De presidentsverkiezingen van Barcelona zullen op vrijdag 7 maart plaatsvinden. De waarnemend President van Barcelona, Carles Tuskets, heeft een bijeenkomst georganiseerd. Het werd bijgewoond door drie kandidaten voor het presidentschap van de club: Joan Laporta, Victor Font en Tony Freixa. Op 7 maart waren voorbereidende verkiezingen gepland. Tijdens de bijeenkomst analyseerden we verschillende voorstellen, maar stopten op deze datum. Alles zal afhangen van de situatie met de pandemie. Eerder werd bekend dat de verkiezing van de president van Barcelona niet zal plaatsvinden op 24 januari, zoals oorspronkelijk gepland. De Catalaanse regering deelde de club mee dat vanwege de huidige anti-coronavirus beperkingen, een aanzienlijk deel van de potentiële stemgerechtigde deelnemers niet zal kunnen deelnemen aan de verkiezingen. Er zijn nog drie kandidaten over in de presidentiële race van Barca (nog een die in tranen uitbarstte). Hier zijn hun programma ' s en plannen voor Messi
Sir Alex Ferguson: gelukkig was ik met pensioen toen ik Liverpool in de afgelopen twee jaar zag spelen ( ' ) voormalige Manchester United manager Alex Ferguson deelde zijn mening over de prestaties van Liverpool in de afgelopen seizoenen. Gelukkig heb ik mijn carrière al beëindigd toen ik Liverpool de afgelopen twee jaar zag spelen, zei Ferguson. Vergeet niet dat Liverpool in 2020 voor het eerst in 30 jaar het Engelse kampioenschap won. Ferguson coachte Manchester United vanaf 1986-2013