Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Engeland gaat wegwerpplastic verbieden

Greenpeace

Engeland gaat een breed scala aan plastic wegwerpartikelen verbieden. Het gaat onder meer om bestek, ballonstokjes, etensbakjes en sommige kunststof bekertjes.

Het Britse ministerie van Milieu meldt dat bij een onderzoek 95 procent van de ondervraagde Britten voor een verbod is op dit soort wegwerpartikelen. Het verbod gaat in oktober in, zodat bedrijven genoeg tijd hebben om over te schakelen op alternatieven.

Volgens het ministerie zal het verbod een grote impact op het milieu hebben, omdat er jaarlijks 2,7 miljard stuks bestek en 721 miljoen bordjes gebruikt worden, waarvan slechts 10 procent wordt gerecycled. Wegwerpbestek stond in de top-15 van zwerfafval in Engeland.

In 2020 deed Engeland al rietjes, roerstaafjes en wattenstaafjes van plastic in de ban. Ook werd er twee jaar geleden een minimumprijs van 10 cent op plastic tasjes ingevoerd. Dat leidde volgens het ministerie tot 97 procent minder gebruik ervan.

Tsunami van plastic

Milieuorganisaties noemen het verbod een stap in de goede richting, maar wijzen erop dat er nog meer wegwerpplastic uit de samenleving moet verdwijnen. Doorn in het oog zijn bijvoorbeeld de sachets waar levensmiddelen als mayonaise of proefmonsters voor cosmetica in verpakt zitten. Daarvan worden er wereldwijd jaarlijks 885 miljard gebruikt.

"We zijn blij dat er eindelijk een verbod komt, maar we kampen met een tsunami van plastic. Dit blijft dweilen met de kraan open", reageert Greenpeace.

Het ministerie meldt dat er nog meer onderzoeken lopen naar hoe andere vormen van plastic kunnen worden teruggedrongen, zoals naast de sachets bijvoorbeeld ook vochtig toiletpapier en sigarettenfilters. "De regering overweegt zorgvuldig of er verdere maatregelen moeten komen voor andere soorten plastic die vaak in het milieu terechtkomen."