Netherlands

EK-titel en Spelen in zicht voor waterpolosters Oranje

Monsterzege

4 minuten geleden Aangepast: 3 minuten geleden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

De Nederlandse waterpolosters hebben zonder enig probleem de halve finales bereikt op het EK in Boedapest. De ploeg van bondscoach Arno Havenga overklaste Slowakije in de kwartfinale met 22-2 (6-0 3-0 7-1 6-1).

Oranje, regerend kampioen van Europa, treft donderdag in de halve finale de winnaar van het duel tussen Rusland en Italië. In de groepsfase wonnen de waterpolosters al met 10-4 van de Italiaanse vrouwen. Oranje zette de vijf poulewedstrijden allemaal in winst om, met als hoogtepunt de zege op vicewereldkampioen Spanje (10-6).

Olympisch goud

De winnaar van het EK kwalificeert zich voor de Olympische Spelen in Tokio. Een finaleplaats volstaat ook al als Spanje, al zeker van deelname, de finale haalt. De Nederlandse waterpolosters veroverden in 2008 verrassend olympisch goud, maar misten daarna de Spelen van Londen 2012 en Rio 2016.

Als ongeslagen groepswinnaar trof Oranje met Slowakije in de kwartfinale de nummer 4 van de andere poule, waarin dat land een paar zware nederlagen moest incasseren. Dankzij overwinningen op Kroatië en Servië haalde het jonge Slowaakse team toch de laatste acht. "We weten vooraf eigenlijk al dat we gaan winnen", zei Maud Megens voor het duel. "Maar als we er te makkelijk over denken, wordt het niets en houden we ook geen goed gevoel over aan die wedstrijd."

Voluit gaan

En dus ging Oranje gewoon voluit in de Hongaarse hoofdstad. Kitty Lynn Joustra opende al na 24 seconden de score en aan het einde van het eerste kwart stonden de vrouwen van Havenga al met 6-0 voor.

Pas aan het einde van het derde kwart wist Slowakije keepster Joanne Koenders voor het eerst te passeren. Megens maakte vijf doelpunten en nestelde zich met een totaal van 22 op dit EK voorlopig aan kop van de topscorerslijst.