Netherlands

Eigenaar Riverstone bereid Rotterdamse kolencentrale te sluiten in ruil voor vergoeding Rijk

In september maakte minister Eric Wiebes bekend subsidie beschikbaar te stellen om op korte termijn een van de vier resterende kolencentrales te sluiten.

De Amerikaanse eigenaar van een kolencentrale op de Rotterdamse Maasvlakte is bereid om die tegen een vergoeding van de Nederlandse overheid op korte termijn te sluiten.

De centrale, een van de vier resterende kolencentrales in Nederland, is eigendom van investeringsmaatschappij Riverstone. Die heeft het plan aan de NOS kenbaar gemaakt. Meerdere bronnen bevestigen het Amerikaanse voornemen aan NRC. De centrale in Rotterdam kampt al geruime tijd met technische problemen.

Lees ook: Kabinet komt met uitstootplafond voor kolencentrales om Urgenda-vonnis

In september maakte minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) bekend subsidie beschikbaar te stellen om op korte termijn een kolencentrale te sluiten. Het doel is de CO2-uitstoot te beperken, zodat Nederland aan het vonnis in de Urgenda-zaak voldoet.

Wiebes verzette zich lang tegen beperking van stroomproductie door kolencentrales, maar eind 2019 bekrachtigde de Hoge Raad het Urgenda-vonnis. Eerst wilde Wiebes meerdere centrales een productiebeperking opleggen, maar de kosten bleken lager te zijn als er één centrale dichtgaat.

De andere eigenaars van kolencentrales, RWE (Eemshaven en Geertruidenberg) en Uniper (Rotterdam), willen geen deal sluiten. Inmiddels is wel door wetgeving bepaald dat centrales vanaf 2030 geen kolen meer mogen stoken.

De subsidie die de minister ter beschikking stelt, dekt gedeeltelijk de gederfde opbrengsten van de te sluiten centrale. Het ministerie biedt maximaal 328.000 euro per gederfde megawatt en volgens schattingen komt dit uit op een compensatie van meer dan 200 miljoen euro. Over dit bedrag moet nog onderhandeld worden. Ook dient er een sociaal plan te komen voor de werknemers.

De verwachting is dat medio volgende maand een overeenkomst wordt gesloten. Riverstone nam de centrale in 2019 over van het Franse Engie. Destijds is niet bekendgemaakt hoeveel de Amerikaanse investeerders voor de centrale uit 2015 hebben betaald. (NRC)

Football news:

Real begon met Alaves: stomme hand Nacho en wild pass Courtois-opnieuw verslaan
20 patronen van tijden van de Tweede Wereldoorlog gevonden op basis van de Roma
Zidane Ob 1:2 met Alaves: de start van de wedstrijd is de slechtste voor Real Madrid in het seizoen. We hebben geen stabiliteit over de 7 overwinningen van de club in 14 wedstrijden van het seizoen in alle competities.Ik heb hier geen verklaring voor. Vandaag wisselden we goede periodes af met slechte. Wanneer de tegenstander scoort in de derde minuut, wordt alles erg moeilijk. Dit is onze huidige realiteit
Een duidelijke straf! Oh, mijn God. Ramos en Carvajal op de val van Hazard in de wedstrijd met Alaves
Marcelo werd aan het haar getrokken, het was nodig om een 11-meter schot te plaatsen. Er was geen straf op Hazard
Favre Pro 1:2 met Keulen: ze zaten in de verdediging en Borussia had te veel haast. Er waren weinig kansen dat de coach van Borussia Dortmund Lucien Favre de wedstrijd tegen Keulen goed organiseerde. Ze deden de verdediging en deden het goed. We waren een beetje ongeduldig en soms te snel om te handelen
Real Madrid gaf toe na een fout van Courtois op een pas. Forward Alaves scoorde in een leeg net (Real Madrid keeper Thibaut Courtois maakte een productieve fout in de La Liga wedstrijd met Alaves) de Belg probeerde onder druk van forward Lucas Perez zijn partners in het midden van het veld een pas te geven. De bal werd onderschept door Alaves striker Joselu, die in een leeg net scoorde