Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Efteling durft de test wel aan: ook leuk voor kinderen in een rolstoel?

Verschillende kinderen hebben vrijdag getest hoe toegankelijk de Efteling is voor kinderen met een beperking. De test is het startschot van de campagne ‘Vraagje?!’ waarin aandacht wordt gevraagd voor toegankelijkheid. Want vragen stellen en praten helpt het beste om deze kinderen te helpen.

Profielfoto van Arnold Tankus
Geschreven door

Arnold Tankus

Vesper Snippe, ambassadeur voor Stichting het Gehandicapte Kind, gebruikt een rolstoel en weet precies wat het betekent als mensen geen vragen stellen. “Soms word ik genegeerd, maar soms ook het tegenovergestelde. Dan willen mensen juist alles voor me doen en dat wil ik niet. Ik ben elf en kan best veel zelf.” Sven, die autisme heeft, wil graag duidelijkheid, bijvoorbeeld heldere kleuren bij wachtrijen. “Anders gaat het in mijn hoofd verkeerd.”

Vraagje?! is een campagne van het Ministerie van VWS met als doel de drempels voor mensen met een beperking te verlagen. “Het gaat erom dat we een gesprek starten over toegankelijkheid”, zegt Willeke Asselbergs van BKB uit Amsterdam, het campagnebureau dat Vraagje?! heeft bedacht.

"De Efteling is een goed voorbeeld van hoe het ook kan."

Dat de start van de campagne in de Efteling plaatsvindt, heeft een reden. Volgens Asselbergs is het attractiepark een ‘goed voorbeeld van hoe het ook kan’. “Zo hebben ze prikkelarme evenementen en luisteren ze nu veel beter naar mensen zodat een sprookje voor iedereen mogelijk is”, zegt Asselbergs.

Koen Sander, directeur markt en imago van de Efteling, zegt dat het park ‘al jaren rekening probeert te houden met iedereen’. Alleen is de manier waarop dat wordt aangepakt nu anders. “Eerst vulden we dingen voor mensen in, nu luisteren we naar ze.”

"Mensen met een beperking zijn nu al vanaf het begin betrokken."

De Efteling werkt daarvoor samen met vijf organisaties die de belangen behartigen van mensen met een beperking. “Zo zijn ze nu al vanaf het begin betrokken bij de bouw van Danse Macabre”, zegt Sander. Deze nieuwe attractie wordt volgend jaar geopend en krijgt nu maar één ingang. Zo kunnen mensen met een rolstoel bijvoorbeeld toch samen met anderen van de attractie genieten. "Eerst zaten we achteraf problemen op te lossen."

Sander is dan ook niet bang voor de test die de kinderen gaan uitvoeren. “Er zullen vast wat dingen zijn, maar ik sta hier vol vertrouwen.”

De kinderen die de Efteling testen, hebben inderdaad her en der wat kleine op- of aanmerkingen, maar zijn over het algemeen erg tevreden. “Het is jammer dat we niet in de Droomvlucht konden, maar het is me uitgelegd waarom dat niet kan”, zegt Vesper. “Gelukkig kon ik wel in een heleboel andere attracties."