Netherlands

Eeuwenoud massagraf gevonden in Vianen: 'Hier liggen tientallen skeletten'

Het is een luguber gezicht: bij graafwerkzaamheden aan de stadsgracht in Vianen zijn inmiddels 23 skeletten blootgelegd. Dinsdag gingen de archeologen verder met de opgravingen in het massagraf. “We zijn er nog lang niet, er liggen hier waarschijnlijk tientallen skeletten.”

Archeoloog Hans Veenstra vertelt aan Hart van Nederland dat hij nooit had verwacht dat er een massagraf zou liggen. “Het begon met een botje, dat bleek uiteindelijk een heel geraamte te zijn, en nu staat de teller al op 23.” Volgens de archeoloog is deze vondst ‘echt uniek’.

Veenstra denkt dat er nog tientallen skeletten meer liggen, omdat ze liggen opgestapeld in meerdere lagen. “Het zijn drie lagen, en we zitten nu pas op de bovenste laag.”

Wat is daar gebeurd?

Een woordvoerder van de gemeente Vijfheerenlanden zegt dat de menselijke botten vermoedelijk tegelijkertijd zijn begraven. Bij de botten zijn geen textielresten, knopen of sieraden teruggevonden. Het is niet bekend van wanneer de skeletten dateren, maar vermoedelijk is dat in een periode geweest tussen de late middeleeuwen en enkele honderden jaren geleden. Nader onderzoek moet uitwijzen hoe oud de skeletten zijn en wat er indertijd is gebeurd.

Lees ook: Nieuwe oervinvis ontdekt in Brabants walvismassagraf

Archeoloog Veenstra legt uit dat ze dat doen door de skeletten eerst zo veel mogelijk vrij te leggen om te zien hoe de lichamen precies zijn begraven. “Daarna gaan we ze heel minutieus lichaam voor lichaam verwijderen. Dan wordt het gewassen en dan wordt door een specialist bekeken wat bijvoorbeeld het geslacht was, de leeftijd en of het skelet beschadigingen heeft.”

Groter onderzoek

De gemeente maakte al vrijdag de vondst van de eerste negen skeletten bekend. Dat aantal liep maandag al op tot twintig. “Dat er nog meer ligt, staat vast,” zegt wethouder Christa Hendriksen. “Daarom wordt een nog groter gebied onderzocht. De komende dagen hopen we inzicht te krijgen in de omvang om te kunnen bepalen hoe we het archeologisch onderzoek verder moeten inrichten.”

De vindplek van de skeletten ligt in of nabij het voormalige kasteelterrein Batestein. Dit kasteel is rond 1370 gebouwd. Het kasteel diende 300 jaar als woonlocatie voor belangrijke adellijke geslachten. Na een brand in 1696 raakt het kasteel in verval.

ANP/redactie

Football news:

En-Nesiri is de eerste Sevilla speler in 81 jaar om een hattrick te scoren in 2 opeenvolgende La Liga home games
Real Madrid coach Bettoni about 4-1 met Alaves: een welverdiende overwinning. Zidane is erg blij met het spel
Benzema is ongeveer 4:1 met alavesa: een goed spel is belangrijk voor het vertrouwen. Na een zware week, Real Madrid zijn op het juiste spoor
Cheltenham scoorde tegen Man City na een doorbraak in de beste traditie van Rory Delap. Gooi de bal naar 30 meter hielp handdoek
= = Interlandcarrière = = Benzema maakte zijn debuut voor Real Madrid in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Alaves. De 33-jarige heeft 15 doelpunten in een seizoen voor de club in alle competities-10 in de league, 4 in de Champions League en één in de Spaanse Super Cup. De Fransman heeft in 10 van zijn 12 seizoenen minstens 15 goals met de Creamers gescoord. In het seizoen 2009/10 scoorde hij 9 doelpunten, in het seizoen 2017/18-12. De statistieken van Benzema zijn hier te vinden
Ibrahimovic-Zapate: Ik heb meer goals gescoord dan jij in je carrière hebt gespeeld
Foden zou Foden moeten zijn, niet De Bruyne. Er is maar één de Bruyne