Netherlands

Eerste omzetdaling voor Uber door coronacrisis

Taxibedrijf en maaltijdbezorger Uber heeft voor het eerst zijn omzet in een kwartaal zien dalen. Dat gebeurde in het tweede kwartaal van dit jaar als gevolg van het instorten van de taximarkt ten tijde van lockdowns wereldwijd. De bezorgtak Uber Eats groeide wel hard en zorgde voor het eerst voor meer opbrengsten. Die tak wordt sowieso steeds belangrijker voor Uber getuige de overname van branchegenoot Postmates voor 2,7 miljard dollar begin vorige maand.

De waarde van alle boekingen bij Uber daalde met 35 procent tot 10,2 miljard dollar, waarvan 3 miljard bij de taxidienst vandaan kwam en 7 miljard bij de maaltijdbezorgtak. Het aantal taxiritjes lag 56 procent lager en het aantal maandelijks actieve klanten ging met 44 procent omlaag. De netto-omzet, dus zonder het geld dat naar taxichauffeurs en bezorgers gaat, daalde met een derde tot 1,9 miljard dollar.

Uber is bovendien nog altijd zwaar verlieslatend. Er ging een nettoverlies van 5,2 miljard dollar de boeken in. Dat was in hetzelfde kwartaal vorig jaar nog een verlies van 1,8 miljard dollar.

Met name met Uber Eats wordt nog geen geld verdiend. Dat kan wel en gaat ook zeker gebeuren, zei topman Dara Khosrowshahi. Daarvoor moet in een markt wel een bepaald marktaandeel worden gehaald. Uber vertrok de afgelopen tijd uit een aantal landen waar dat met maaltijdbezorging niet het geval was. Ook de overname van Postmates, nadat een eerdere flirt met GrubHub mislukte toen het Nederlands-Britse Just Eat Takeaway die maaltijdbezorger kocht, wijst daarop. Bovendien wil Uber verder groeien door ook zaken als medicijnen en boodschappen te gaan bezorgen.

Voor de taxidienst denkt Khosrowshahi dat de markt zeker dit jaar nog niet volledig hersteld zal zijn. Mogelijk duurt dat tot in 2021.

Football news:

Pamakana Interessante Man UTD
Karasev staat gepland voor de wedstrijd voor jonge jongens-Tirana in de Europa League
Les Ferdinand: de beslissing om een knie te nemen was zeer krachtig, maar de impact is afgenomen. De boodschap is verloren
Vidal nam afscheid van Barca: trots om dit shirt te hebben gedragen en samen te hebben gespeeld met de grote middenvelder Arturo Vidal heeft zijn pensionering uit Barcelona aangekondigd. Vandaag neem ik afscheid van Barcelona, na twee ongelooflijke jaren in deze geweldige club te hebben doorgebracht. Ik ben erg trots dat ik dit shirt heb gedragen en naast grote spelers en zeer goede mensen heb gespeeld. Ik wil mijn familie, teamgenoten, coaches, artsen, personeel en grote fans bedanken die me altijd met liefde hebben behandeld
Sporting hernoemde de Academie ter ere van Ronaldo
Suarez zal 9 miljoen euro per jaar ontvangen op Letico
Liverpool zal niemand anders kopen in dit transfervenster