Chinese reddingswerkers hebben volgens lokale media zondag de eerste van 22 mijnwerkers gered die al twee weken vastzitten in een goudmijn. De werkers zitten sinds 10 januari vast doordat de uitgang van de mijn geblokkeerd raakte na een explosie.

De geredde man, die in een apart deel van de mijn werd ontdekt bij tien arbeiders die al eerder contact hadden gelegd met hulpdiensten, verkeert in een "zwakke fysieke conditie", meldt de Chinese tv-zender CCTV.

De ontploffing op 10 januari had de uitgangsladder en het communicatiesysteem ernstig beschadigd waardoor geen contact mogelijk was met de arbeiders in de mijn bij de stad Qixia in de oostelijke provincie Shandong. De oorzaak van dit ongeluk is nog onbekend.

Hulpdiensten boorden vorige week zondag een gat in de mijn en hoorden "kloppende geluiden". Lokale functionarissen lieten toen weten van plan te zijn voedsel en telefoonlijnen in de in aanbouw zijnde mijn te laten zakken.

De schacht wordt op meerdere plekken geblokkeerd door puin. Reddingswerkers zijn hier aan het boren om de weg vrij te maken. De slachtoffers zitten ongeveer 600 meter diep onder de grond. De mijnwerkers krijgen levensmiddelen aangeleverd via een klein gat dat al is geboord.

Ruim zeshonderd mensen werken mee aan de reddingsactie.