Netherlands

Eerste lockdown leverde webwinkels ongekende groei op

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van

Verschillende sectoren lagen op hun gat, maar webwinkeliers zal je niet snel horen klagen over de eerste Nederlandse coronalockdown van eerder dit jaar. Hun omzet steeg ongekend.

In Nederland gevestigde webwinkels zetten in het tweede kwartaal van dit jaar liefst 55 procent meer om in vergelijking met een jaar eerder. Dat is de hoogste groei tot nu toe gemeten.

In het tweede kwartaal zat Nederland vol in de lockdown die in maart was afgekondigd. Omdat mensen zoveel mogelijk thuis moesten blijven en veel winkels hun deuren sloten, werd de internetomzet zo gestuwd, denkt het CBS. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Te veel betalen bij een webshop? Zo voorkom je dat je slachtoffer wordt van dropshipping

Met name winkels die zowel online als fysiek een shop hebben (de multichannelers) deden goede zaken van april tot en met juni. Hun omzet steeg met 68 procent.

Webshops en postorderbedrijven plusten met iets meer dan 45 procent ook behoorlijk. 

PostNL profiteert mee

Al die bestellingen moesten natuurlijk ook worden bezorgd en daar had PostNL weer profijt van. De Nederlandse postbezorger zag de omzet bij het onderdeel dat pakketjes thuisbrengt toenemen met 28 procent tot 516 miljoen euro.

Het resultaat voor aftrek van rente en belastingen bij die divisie steeg in het tweede kwartaal van 29 miljoen tot 60 miljoen euro.

Nog geen 2 procent

Webshops in het buitenland profiteerden ook mee van de Nederlandse kooplust. Buitenlandse webshops ontvingen bijna 700 miljoen euro van Nederlandse klanten, blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nederlanders gaven dan wel fors meer uit bij niet-Nederlandse webwinkels, het aandeel van die webshops op onze totale bestedingen bij de detailhandel is verwaarloosbaar. In 2018 ging het om nog geen 2 procent van de totale Nederlandse detailhandelsomzet.

Internetomzet gestuwd

In hetzelfde kwartaal vorig jaar gaven we 'maar' 508 miljoen euro uit bij niet-Nederlandse webshops, onze uitgaven daaraan zijn dus met ruim een derde gestegen.

Football news:

Real begon met Alaves: stomme hand Nacho en wild pass Courtois-opnieuw verslaan
20 patronen van tijden van de Tweede Wereldoorlog gevonden op basis van de Roma
Zidane Ob 1:2 met Alaves: de start van de wedstrijd is de slechtste voor Real Madrid in het seizoen. We hebben geen stabiliteit over de 7 overwinningen van de club in 14 wedstrijden van het seizoen in alle competities.Ik heb hier geen verklaring voor. Vandaag wisselden we goede periodes af met slechte. Wanneer de tegenstander scoort in de derde minuut, wordt alles erg moeilijk. Dit is onze huidige realiteit
Een duidelijke straf! Oh, mijn God. Ramos en Carvajal op de val van Hazard in de wedstrijd met Alaves
Marcelo werd aan het haar getrokken, het was nodig om een 11-meter schot te plaatsen. Er was geen straf op Hazard
Favre Pro 1:2 met Keulen: ze zaten in de verdediging en Borussia had te veel haast. Er waren weinig kansen dat de coach van Borussia Dortmund Lucien Favre de wedstrijd tegen Keulen goed organiseerde. Ze deden de verdediging en deden het goed. We waren een beetje ongeduldig en soms te snel om te handelen
Real Madrid gaf toe na een fout van Courtois op een pas. Forward Alaves scoorde in een leeg net (Real Madrid keeper Thibaut Courtois maakte een productieve fout in de La Liga wedstrijd met Alaves) de Belg probeerde onder druk van forward Lucas Perez zijn partners in het midden van het veld een pas te geven. De bal werd onderschept door Alaves striker Joselu, die in een leeg net scoorde