Netherlands

Eerdmans, Nanninga en andere prominenten zeggen FVD-lidmaatschap op

Crisis FVD Annabel Nanninga, Joost Eerdmans, Nicki Pouw-Verweij en Eva Vlaardingerbroek hebben hun lidmaatschap bij de partij opgezegd. Die laatste drie zien ook af van hun plaats op de kandidatenlijst.

De prominente FVD-leden Annabel Nanninga, Nicki Pouw-Verweij, Joost Eerdmans en Eva Vlaardingerbroek hebben hun partijlidmaatschap opgezegd. De laatste drie zien bovendien af van hun plaats op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Zij stonden op plek drie, vier en vijf. Dat laten zij donderdagavond weten op Twitter.

De vier willen geen lid zijn van een partij „die extremistische opvattingen duldt”. „We zijn bijzonder teleurgesteld in het gedrag van onze partijleider die geen schoon schip wilde maken”. Ze wensen „alle aardige, goede en enthousiaste FVD’ers veel wijsheid bij hun eigen overwegingen”.

Top vijf teruggetreden

Ook vinden zij dat het partijbestuur de handdoek in de ring heeft gegooid in de machtsstrijd met oprichter Thierry Baudet. Het bestuur maakte donderdagmiddag bekend een Algemene Ledenvergadering te willen houden over het royement van Baudet en de verkiezing van een volledig nieuw partijbestuur.

Nanninga, die niet op de kandidatenlijst stond, zet haar werk als senator en raadslid in Amsterdam voort. Pouw-Verweij blijft senator. Ook de FVD-fractie van Amsterdam en vier van de vijf leden uit Overijssel maakten donderdagavond bekend uit de partij te stappen.

Van de FVD-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen is de gehele top vijf inmiddels teruggetreden. Theo Hiddema, nummer twee, maakte deze week bekend te stoppen als Kamerlid en niet op de lijst te willen. Baudet kondigde dinsdag aan geen lijsttrekker meer te zijn, waarna hij een dag later besloot dat wel weer te willen worden. Freek Jansen, nummer zeven, en Hans Smolders, nummer tien, hebben ook hun plek op de lijst opgegeven. Vooralsnog was alleen de top tien van de lijst bekendgemaakt.

Lees ook: Bestuur FVD: ledenvergadering over lidmaatschap Baudet en nieuw bestuur

Antisemitisme

De partij verkeert sinds een aantal dagen in crisis. Aanleiding daarvoor waren antisemitische en racistische opmerkingen door leden van de jongerenafdeling JFVD. Baudet wilde de tak niet gelijk saneren, maar een intern onderzoek afwachten. Het Amsterdamse raadslid Nanninga sprak zich daar fel tegen uit en kreeg steun van meerdere partijprominenten. „Onacceptabel dat mensen met dit soort denkbeelden in onze partij zitten en dat daar niet meteen keihard tegen wordt opgetreden”, schreef ze zondag op sociale media.

Maandag maakte Baudet bekend terug te treden als lijsttrekker en voorzitter van FVD, maar wel achter de schermen van invloed te blijven. Daarop kwam kritiek uit de partij en barstte een machtsstrijd los. Nanninga eiste dat Baudet op zou stappen uit de partij. Woensdag maakte Baudet bekend opnieuw lijsttrekker te willen worden. Diezelfde avond lekte een brief van Pouw-Verweij aan het partijbestuur uit, waarvan de inhoud een dag later werd bevestigd door Eerdmans en Vlaardingerbroek.

Pouw-Verweij schrijft over een partijdiner dat vorige week vrijdag plaatsvond. Ze stelt dat Baudet „complottheorieën” aanhangt en „geradicaliseerd” is. Hij zou onder meer hebben gezegd „dat corona de wereld in gebracht was door George Soros en anderen”, een terugkerend element binnen antisemitische theorieën.

Ook zou een discussie op gang zijn gekomen over het antisemitisme binnen de JFVD. Baudet zou gedurende de discussie aan Pouw-Verweij hebben gevraagd: „Waar komt jouw kruistocht tegen het antisemitisme vandaan?”. Pouw-Verweij schrijft: „Ik gaf aan dat iedereen toch tegen antisemitisme was, en hij zei: ‘bijna iedereen die ik ken is antisemiet’.”

Lees ook: Meerdere FVD-prominenten zeggen dat Baudet antisemitische uitspraken deed

Football news:

Conte op 2-1 Met Milaan: voor het winnende doelpunt was het resultaat oneerlijk. Hun doelman is de beste speler van de wedstrijd. Trainer Antonio Conte sprak over de overwinning op AC Milan in de 1/4 finale van de Italiaanse beker (2:1). Dit is de tweede keer op rij dat we de halve finale hebben bereikt, de jongens verdienen respect voor de juiste houding van begin tot eind. Het was een moeilijke wedstrijd, Milan is een sterk team dat leidt in de Serie A, dus we moeten blij zijn dat we ze neergeslagen in de kwartfinales. We hadden de kans om het spel om te draaien in gelijke groepen. Ik denk dat Voor het winnende doel, het resultaat oneerlijk was. We hadden het initiatief, hun doelman was de beste speler van de wedstrijd. We moeten opnieuw over de trend denken als we veel creëren, maar de momenten niet beseffen. We moeten doelgericht zijn, we kunnen zo niet doorgaan, anders winnen we geen wedstrijden die we verdienen om te winnen. Zlatan en Lukaku vechten? Dit is een derby, geen wandeling in het park. Het is onvermijdelijk dat beide teams deze spanning voelden, dus we willen de overwinning opdragen aan de fans, vooral degenen die voor ons kwamen juichen in de teambus. We willen deze vreugde met hen delen
Arsenal deed alles goed, maar ze verloren. Wins geven vertrouwen
Wij hebben bewezen dat wij sterker zijn dan Milaan, Milaan is een sterk team, maar wij hebben bewezen dat wij op hun niveau staan. We hebben zelfs bewezen dat we sterker zijn. We hopen in dezelfde geest verder te gaan. Ruzie tussen Ibrahimovic en Lukaku? Het gebeurt op het veld. Zodra iedereen naar de kleedkamer gaat, verandert alles. We vechten voor de Scudetto. Ze zijn sterk, maar we willen iedereen verslaan zei Marella tegen RAI Sport
Ga je voodoo shit doen, jij kleine kontje. Ibrahimovic-Lukaku tijdens de bekerwedstrijd
De UEFA is niet van plan de Euro in twaalf steden op te geven. Andere opties zijn ongewenst
= = Interlandcarrière = = Eriksen scoorde voor het eerst in bijna zes maanden voor Inter in de wedstrijd tegen Milaan in de 97e minuut van een vrije trap.Inter - middenvelder Christian Eriksen scoorde het winnende doelpunt in de wedstrijd van de 1/4 finale van de Italiaanse beker met Milaan. Dit is het eerste doelpunt van de 28-jarige voor de Nerazzurri sinds 5 augustus 2020, toen Eriksen scoorde tegen Getafe in de Europa League (2-0). De statistieken van voetbalspelers zijn hier te vinden
De Premier League heeft zijn aanpak veranderd om offside te bepalen na Man City ' s Aston Villa goal. Nu in deze situatie zal worden vastgesteld uit het spel