Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Een zeldzame maar zware klap: dit weten we over de aardbeving in Marokko

Door onze nieuwsredactie

Marokko bidt voor de duizenden dodelijke slachtoffers en gewonden van de aardbeving. Terwijl mensen bloed doneren voor zwaargewonden in het ziekenhuis, hopen reddingswerkers zondag tussen al het puin nog overlevenden te redden. Dit is wat we nu weten.

Vrijdag rond 23.00 uur werd Marokko opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6.8. Het epicentrum bevond zich in het plaatsje Ighil dat op enkele tientallen kilometers ten zuidwesten van Marrakesh ligt. De beving was zo sterk dat de trillingen ook in de rest van Marokko en zelfs in Spanje en Portugal werden gevoeld.

Door de beving stortten huizen en andere gebouwen in elkaar. De meeste slachtoffers vielen in Al-Haouz, de provincie waar het epicentrum van de aardbeving lag. Daar vielen bijna 1.300 doden. In totaal zijn er tot dusver 2.012 overlijdens gemeld.

Maar er wordt gevreesd dat het dodental nog verder toeneemt. Zo liggen er nog veel slachtoffers in kritieke toestand in het ziekenhuis en halen reddingswerkers nog steeds mensen onder het puin vandaan. En dat blijkt een lastige klus.

Zo kunnen de reddingswerkers veel afgelegen gebieden nauwelijks bereiken. Belangrijke wegen zoals die tussen Marrakesh en het Atlasgebergte zijn gedeeltelijk geblokkeerd door brokken die van een klif zijn gevallen.

Zware aardbevingen zijn zeldzaam in Marokko

Zware aardbevingen zoals die van dit weekend zijn vrij zeldzaam in Marokko. De laatste keer dat het land dit meemaakte was in 2004. Toen werd het noorden van Marokko opgeschrikt door een aardbeving met kracht van 6.5. Daarbij vielen dat jaar ruim 600 doden en honderden gewonden.

De aardbeving met de grootste impact in Marokko gebeurde in 1960. Toen vielen er 12 duizend slachtoffers en nog eens 12 duizend gewonden bij een beving met een kracht van 5.8. De westelijke kustplaats Agadir stortte in. Een derde van de bevolking overleefde die ramp niet, zo schrijft The New York Times.

Mensen slapen buiten uit angst voor naschokken

Naast al het menselijke leed is er ook veel materiële schade door de aardbeving van vrijdagavond. Zo zijn delen van het UNESCO-werelderfgoed in de historische binnenstad van Marrakesh beschadigd. Historische bouwwerken vertonen bijvoorbeeld scheuren. Al is de schade aan de belangrijkste historische plekken in de oude stad volgens de lokale autoriteiten minimaal.

Maar ook die beperkte schade heeft een grote impact. Zo durven duizenden families die in beschadigde huizen wonen niet meer naar binnen te gaan. Ze sliepen daarom al twee nachten op rij buiten uit angst voor de gevolgen van naschokken.

Die schokken worden ook nog wel gemeten, maar vormen volgens de Marokkaanse seismologische dienst op zichzelf geen gevaar, zo schrijft Al Jazeera. Al kunnen ze er wel voor zorgen dat eerder beschadigde gebouwen alsnog instorten. En dus zit er voor veel Marokkanen weinig anders op dan buiten te blijven slapen.

Van geld en spullen tot bloed: donaties komen op gang

Vanuit de hele wereld is er ondertussen steun voor Marokko. Zo betuigden demissionair premier Mark Rutte en het Nederlandse koningspaar hun medeleven. Maar ook de leiders van Turkije, Israël en Frankrijk spraken hun steun uit. Ondertussen staan de Verenigde Naties klaar om te helpen bij het ondersteunen van de getroffen bevolking.

De Rode Halvemaan, een zusterorganisatie van het Rode Kruis, heeft al duizenden medewerkers ingezet in het rampgebied. Zij focussen zich op het bereiken van afgelegen gebieden in de bergen. Die helpen bij het zoeken naar overlevenden, het verlenen van medische zorg en het uitdelen van drinkwater, voedsel, dekens en tenten.

Het Rode Kruis heeft giro 6868 geopend voor slachtoffers van de aardbeving. En ook de hulporganisatie Islamic Relief Nederland is een inzamelactie begonnen om geld op te halen voor slachtoffers. De donaties worden gebruikt voor tijdelijk onderdak, hygiënekits, voedselpakketten en overige noodhulp, laat de organisatie weten.

Er zijn nog geen berichten dat er Nederlanders onder de slachtoffers zijn. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert vakantiegangers contact op te nemen met hun reisorganisatie, en als je in Marokko verblijft je bij het ministerie aan te melden

Naast spullen roept Marokko haar inwoners ook op om bloed te doneren voor alle gewonden in de ziekenhuizen. Een oproep die gedeeld werd door het Marokkaanse voetbalteam. Zo riep sterspeler Achraf Hakimi op het sociale medium X iedereen op bloed te doneren om zoveel mogelijk levens te redden.

À l'heure actuelle, la priorité est de fournir du sang à ceux qui se trouvent dans une situation critique. Le don de sang est la responsabilité de chacun pour sauver le plus grand nombre de vies possible. Votre aide est indispensable 🙏🏽❤️

فهاد لوقت الأولوية هي نعطيو الدم ل الناس… pic.twitter.com/a1JZ9KxN81

— Achraf Hakimi (@AchrafHakimi) September 9, 2023