Netherlands

Een uurtje extra slaap: de wintertijd gaat vannacht in

Klok verzetten

27 minuten geleden Aangepast: 26 minuten geleden

Beeld © iStock

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Niet vergeten: de klok gaat vannacht een uur achteruit. Om 03.00 uur is het dan plotseling 02.00 uur en gaat de wintertijd in. Een uurtje extra slaap dus - hoewel mensen met kleine kinderen daar misschien anders over denken.

Voor sommige klokken is dat overigens nog een hele klus. De Nederlandse klokkenspecialist Fjodor van den Broek heeft dit weekend naar eigen inschatting zestien uur nodig om te zorgen dat alle vierhonderd uurwerken van het Britse Windsor Castle weer de juiste tijd aangeven.

Afgestudeerd klokkenspecialist

Van den Broek is sinds een jaar in dienst van de Royal Collection Trust dat namens koningin Elizabeth het kasteel beheert. De klokkenspecialist studeerde in 2015 af aan de opleiding uurwerktechniek van de Vakschool Schoonhoven, met als specialisatie het restaureren van antieke klokken. Precies de soort achtergrond die goed van pas komt in Windsor Castle.  

De afgelopen jaren was er discussie over het stoppen van het verzetten van de klok, elk half jaar. Een meerderheid van het Europees Parlement wil er vanaf in 2021, volgend jaar dus. Maar dat betekent niet, dat het dan al gebeurt.

Afschaffen van de zomertijd?

De EU-lidstaten kunnen namelijk zelf bepalen of zij daarna permanent op zomer- of wintertijd overschakelen, maar het parlement heeft een uitstelclausule aangenomen om te voorkomen dat er een wirwar aan verschillende tijden ontstaat. Premier Rutte had twee jaar geleden al laten weten dat hij in ieder geval samen met de buurlanden van Nederland dezelfde tijd wil hanteren.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Om 5 uur naast je bed door wintertijd: kinderen houden geen rekening met de fysieke klok

Minister Ollongren heeft onderzoek laten doen naar de voor- en nadelen van zowel de zomer- als wintertijd. Daaruit bleek dat permanente wintertijd gezonder is en permanente zomertijd veiliger in het verkeer.  Voor beide tijden zou dus wat te zeggen zijn. Om een eind aan de discussie te maken, gaf de minister aan dat het verzetten van de klok voorlopig niet gaat veranderen.

Sinds 1977 zomertijd in Nederland

De zomertijd is ooit bedacht om mensen meer gebruik te laten maken van het beschikbare daglicht. Dat zou kunnen besparen op verlichting. Tegenstanders betwijfelen dat en veel mensen zeggen fysiek last te hebben van het verschuiven van de tijd: het verstoort de biologische klok.

In Nederland is sinds 1916 sprake van zomertijd al werden daarna verschillende regels gehanteerd. Van 1946 tot en met 1976 was er zelfs helemaal geen zomertijd. Sinds 1996 gaat de zomertijd in het laatste weekend van maart in en gaan we in het laatste weekeinde van oktober weer terug naar de standaardtijd. De wintertijd is eigenlijk de 'normale' tijd.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Scrollen, dutjes en niet ontbijten: ook je gedrag overdag bepaalt je slaap

Football news:

Barcelona heeft 14 punten na 10 rondes - de slechtste start in La Liga in 33 jaar
Hetzelfde doel maandag in de Euro 1960 finale: zag de bal niet vliegen in het net, en zegt dat hij niet het recht had om niet te scoren
De achternaam Van maandag verscheen per ongeluk door een dronken persoon. Dit gebeurde na de afschaffing van de lijfeigenschap
Messi is de enige in de top 5 van de Europese competities die niet scoort na 10 keer in een kampioenschap dit seizoen
Lampard op 3-1 Met Leeds. Op een andere dag hadden we 5-6
Koeman op 1:2 met Cadiz: de stemming was niet zo goed. Verloren door een fout is het moeilijk om deze nederlaag te verklaren. Daarvoor speelden we goede wedstrijden. We waren niet erg goed in de eerste helft. In de tweede, Barcelona speelde beter, maar we verloren door een fout die u niet verwacht van ons team. Ongelooflijk. Het is niet toegestaan na een dergelijke indiening door te gaan [out]. We hebben gemist door gebrek aan concentratie. De stemming van vandaag was niet al te goed, niet alleen voor de verdedigers. Als we zonder de bal spelen, missen we agressiviteit. Misschien missen we hierdoor iets. Deze nederlaag is een grote stap in de strijd voor de titel. Het is teleurstellend, maar je moet het accepteren. 12 punten achter een sterk team als Attico is veel
Mbappe scoorde zijn 100e goal voor PSG en deelt de vierde plaats in de goalscoring lijst van de club. Dit doel was de 100e voor de 21-jarige Fransman voor de Paris club. Nu neemt Mbappe de vierde plaats in de lijst van scorers in de hele geschiedenis van Parijs met Dominique Roshto. Edinson Cavani (200 goals), Zlatan Ibrahimovic (156) en Pedro Pauleta (109). De statistieken van