Netherlands

Een prikafspraak maken kan en moet makkelijker, stellen logistiek experts

De weg naar een prik bij de GGD moet simpeler en sneller. Dat vinden deskundigen van een groep grote bedrijven die de afgelopen weken aan een alternatief werkten voor het afsprakensysteem van de GGD.

Een drukbezette telefoonlijn, te weinig vaccins op bepaalde locaties en systeemstoringen bemoeilijkten de afgelopen weken de opschaling van het vaccineren. Hun alternatieve systeem is veel simpeler en zou die problemen kunnen voorkomen, stellen de logistiek experts van onder meer ASML, Bol.com en Heineken en hoogleraar logistiek Jan Fransoo.

De experts hebben koepelorganisatie GGD GHOR en het RIVM aangeboden dit systeem op te zetten, maar dat aanbod is na zes weken overleg afgeslagen.

Paul Enders, die als logistiek expert van chipfabrikant ASML meedacht over het alternatief, vindt dat jammer. "Het huidige systeem is niet flexibel. Mensen krijgen eerst een brief en moeten dan een afspraak maken waarvoor ze soms lang in de wacht moeten staan. Als je de vaccinatiebereidheid onder jongere mensen wilt vergroten, moet je naar een simpeler systeem."

Automatisch mensen indelen

Het afsprakensysteem dat de experts voorstellen, is volgens hen wél flexibel. Iedereen kan zich, ongeacht leeftijd, online aanmelden voor een prik. Pas later zoekt het systeem naar een geschikte datum en locatie, die aan de persoon worden verstuurd via bijvoorbeeld een mail of sms. Enders: "Hierdoor kunnen RIVM en GGD beter inspelen op wisselende factoren, zoals tegenvallende of meevallende leveringen van vaccins, en hoef je niet steeds duizenden mensen af te bellen als er iets verandert."

Afgelopen donderdag stelden RIVM en GGD de interval tussen de eerste en de tweede Pfizer prik niet te willen verlengen, mede omdat dan alle afspraken moeten worden afgezegd en opnieuw ingepland, waardoor de callcentra van de GGD's overbelast raken.

In dit systeem verdelen we overgebleven vaccins met een simpele melding aan alle mensen die ervoor in aanmerking komen.

Enders ziet nog twee voordelen aan zijn alternatieve systeem. "Als er een nieuw vaccin bijkomt, hoeft er niet eerst een brief te worden gestuurd. Mensen die zijn aangemeld, kunnen automatisch worden ingedeeld."

Ook zijn overgebleven doses vaccin aan het einde van de dag snel te verdelen. "En dan niet door een excelsheetje op de GGD-locatie, maar door een simpele melding aan alle mensen die ervoor in aanmerking komen."

Door drukte niet alle bellers ingepland

Sinds vorig weekend is het mogelijk zelf online een prikafspraak te maken, zodra je geboortejaar aan de beurt is. Dat weekend werden 135.000 van de 400.000 afspraken op die manier ingepland. Ook stuurt het RIVM een brief aan de leeftijdsgroep die aan de beurt is. Met die brief kunnen zij zelf een afspraak maken door te bellen naar de GGD, dat daarvoor callcenter Teleperformance inhuurt.

Medewerkers van dat callcenter vertellen aan Nieuwsuur dat ze de afgelopen maanden werden overspoeld door bellers die ze niet allemaal konden inplannen, of dat ze juist dagenlang nauwelijks iets te doen hadden.

De medewerkers zijn ook relatief lang met een beller bezig. De lange vragenlijst die moet worden afgewerkt, kan soms tot wel een half uur in beslag nemen. Eind maart werden, mede door drukte bij de telefoonlijn, te weinig afspraken gemaakt bij de GGD. Daardoor hield het RIVM vaccins op de plank en werd het vaccinatiedoel niet gehaald.

GGD: probleem is gebrek aan vaccin

Toch is het systeem dat de logistiek experts voorstellen volgens GGD GHOR niet nodig, laat een woordvoerder weten. "Werken met een virtuele wachtrij veronderstelt dat er te weinig mensen zijn die gevaccineerd willen worden. Maar er is geen gebrek aan mensen, maar een gebrek aan vaccin."

Volgens het ministerie van Volksgezondheid (VWS) is juist het huidige systeem flexibeler, omdat mensen keuze uit meerdere afspraakmogelijkheden hebben. "Als je één vast tijdslot aanbiedt, kan het zijn dat iemand echt niet kan en verdoen we tijd", aldus een woordvoerder. Welk systeem wordt gebruikt voor het verdelen van overgebleven vaccins, "bekijken we nog".

Meer callcentermedewerkers

Deze week liet minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid de Tweede Kamer weten dat het aantal werknemers bij het callcenter is uitgebreid tot zo'n 9500. En in het afspraken- en registratiesysteem CoronIT zijn onlangs "infrastructurele aanpassingen" doorgevoerd, "om zeer grote volumes aan test- en vaccinatie-afspraken aan te kunnen", zegt GGD GHOR vandaag tegen Nieuwsuur.

In januari zou dat systeem volgens de minister al "stabiel werken, zowel voor aanmeldingen en afspraken". Maar begin april kampte het met meerdere storingen, waardoor afspraken niet konden worden ingepland en vaccinatiecijfers niet werden doorgegeven.

Football news:

Griezmann sprak met Hamilton en bezocht de Mercedes boxes tijdens de Spaanse Grand Prix
Barcelona vindt dat Neymar het gebruikt heeft. Hij zei dat hij wilde terugkeren, maar verlengde zijn contract met PSG (RAC1)
Aubameyang aan de Arsenal fans: we wilden je iets goeds geven. Het spijt me dat we niet konden
Atletico verloor niet in Camp Nou. Busquets' blessure is het keerpunt van de wedstrijd (en het kampioenschap race?)
Verratti blesseerde zijn kniebanden tijdens PSG training. Deelname aan de Euro is nog steeds in vraag
Neymar ' s contract in één foto. Mbappe wil hetzelfde
Manchester United wil Bellingham in de zomer tekenen, niet Sancho. Borussia niet van plan om te verkopen Jude