Netherlands

Een lab in het diepst van je gedachten

Recensie Boeken

Boek Natuurkundigen kunnen in hun gedachten heel goedkoop experimenteren.

Natuurkunde is een wisselwerking tussen denken en doen. Je bedenkt een theorie, test die met experimenten en gaat met de resultaten terug naar de tekentafel. Soms zijn fysici ongeduldig. Wachten op experimenten kan lang duren en soms zijn ze ingewikkeld of duur. Daarvoor is een oplossing: gedachte-experimenten. Die zijn kosteloos en beschikken over de beste meetinstrumenten die je je kan bedenken. In het boek De race tegen de schildpad, bespreekt mathematisch fysicus Marcel Vonk een aantal slimme gedachte-experimenten die de natuurkunde verder hebben geholpen. Hij toont hoe je natuurverschijnselen kunt verklaren door in gedachten aannames te combineren met bestaande kennis.

Het boek begint met een gedachte-experimenten uit de vijfde eeuw voor Christus, over de mythologische held Achilles die een hardloopwedstrijd aangaat met een schildpad. De schildpad krijgt een voorsprong. Kan hij het dier inhalen? We weten dat dit moet lukken, maar als je analytisch beredeneert waarom, dan blijkt het antwoord niet vanzelfsprekend.

Na deze klassieker duikt Vonk al snel de natuurkunde van de afgelopen eeuw in. Juist de moderne quantummechanica en relativiteitstheorie blijken baat te hebben bij gedachte-experimenten. Neem bijvoorbeeld Schrödingers denkbeeldige kat, die als gevolg van quantummechanische wetten tegelijkertijd levend en dood lijkt, tot je de doos opent waar de kat in zit en kijkt.

Ook onderzoek naar zwarte gaten profiteert van gedachte-experimenten. Hiermee experimenteren in een lab is nog onmogelijk. Maar in gedachten kan je ze van alle kanten bekijken en geen enkele ethische commissie maakt bezwaar als je er fictieve personen in gooit om te onderzoeken wat er gebeurt.

De complexe natuurkunde achter de gedachte-experimenten en hun uitwerkingen legt Vonk helder en uitgebreid uit. Het boek leest niet makkelijk weg, maar het is het waard om de tijd te nemen en er soms pen en papier bij te pakken om je gedachten mee te laten experimenten.

Football news:

Josep Bartomeu: ik was niet van plan ontslag te nemen. Barca zal dit seizoen trofeeën hebben . President Josep Bartomeu van Barcelona zegt dat hij geen plannen heeft om af te treden. Ik was niet van plan ontslag te nemen. We hebben een geweldig project in aanbouw. De belangrijkste wedstrijd van de Champions League ligt voor ons, het verlangen en de stemming zijn niet verdwenen. Ik denk dat we dit seizoen trofeeën zullen hebben. Wij werken niet in angst en willen elke dag beter worden. Niemand is bang. Wij hebben de afgelopen tien jaar 22 trofeeën gewonnen. Een serieus nummer voor degenen die bang waren zei Bartomeu
Zinedine Zidane: Hazard is klaar. Wij zijn blij, Dit is goed nieuws
Zidane op ISCO ' s woorden: het is ambitie. Iedereen wil
Bartomeu O VAR: in de wedstrijd tegen Real Madrid werd een niet-bestaande boete toegekend. De voorzitter van Barcelona, Josep Bartomeu, sprak over de referee in de wedstrijd van de 7de ronde van La Liga met Real Madrid.Ik hoorde dat Ramos de eerste was die de regels in Langle brak. Wij zullen dit punt in overweging nemen en de belangen van Barcelona verdedigen. We hebben het verzoek ingediend omdat het onmogelijk is dat de VAR-criteria verschillen in verschillende matches. Als er gesprekken waren tussen de scheidsrechters, willen we weten hoe de besluitvorming van de hoofdschef verliep. Het zijn normale gesprekken. Maar als we morgen iets te weten komen, zullen we handelen. Het belangrijkste is dat de criteria in elke wedstrijd verschillend zijn, en we moeten de Federatie aanmoedigen om collectief na te denken, want we hebben het meest eerlijke voetbal nodig. Wij willen dat deze technologieën de eerlijkste resultaten opleveren
Ian Wright: het is jammer dat Ozil niet speelt, maar Arteta ' s vasthoudendheid wordt bewonderd.Voormalig arsenaalspeler Ian Wright heeft gesproken over de beslissing van gunners coach Mikel Arteta om Mesut Ozil niet op te nemen in de Premier League. Dit is vervelend. Vanuit professioneel oogpunt, hou ik niet van Ozil, omdat ze om een of andere reden hun verschillen niet kunnen oplossen. Tegelijkertijd moeten we zo ' n hardnekkige coach bewonderen die zei: Dit is mijn beslissing.Om een of andere reden wil hij Mesut niet laten spelen. Jammer, want dit is een goede speler. Helaas voor Mesut als een professional die wil voetballen, zal hij niet in staat zijn om het te doen in deze club. Van wat Arteta probeert te doen, moeten Arsenal fans zich nu richten op het team en de vooruitgang ervan zei Wright
Spider-man is een fan van Barcelona. Tom Holland werd gefotografeerd in een Catalaans t-shirt
Neymar maakte het wereldteam van 5 spelers. Er is geen keeper in it