China en Rusland zijn het voorbije jaar lang niet zo ver naar elkaar toegegroeid als veel waarnemers hadden voorspeld. Sinds de invasie in Oekraïne voerde Beijing maar een klein beetje extra Russische energie in. Daarover schrijft de Hongkongse krant The South China Morning post.
Enkele weken voor de Russische invasie in Oekraïne kondigden de Chinese president Xi Jinping en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin in Beijing een 'partnerschap zonder grenzen' aan. China weigerde zich de maanden erna uit te spreken tegen de Russische inval, en in maart 2023 – een jaar na de invasie – ging Xi nog op staatsbezoek bij 'zijn goede vriend' Poetin.
Lees ook | 'Xi Jinping moet op eieren lopen'
Daarmee leek het er sterk op dat Beijing en Moskou elkaar steeds meer gingen opzoeken nadat het Westen zowat alle banden had verbroken met Rusland. Maar wie er de cijfers bijneemt, ziet dat het partnerschap op economisch vlak best bescheiden blijft. Dat schrijft de The South China Morning Post op basis van een onderzoek van het Swedish Institute of International Affairs (UI).
Geen langetermijncontracten meer
Waar China voor de invasie zo'n 14 procent van zijn olie en gas uit Rusland haalde, ligt dat percentage inmiddels ergens tussen de 16 en 17 procent. En ook veelzeggend: sinds de start van de oorlog heeft China geen langetermijncontracten meer afgesloten, niet meer geïnvesteerd in Russische olie- en gasvelden, of groen licht gegeven voor nieuwe pijpleidingen.
‘Waar China voor de invasie zo’n 14 procent van zijn olie en gas uit Rusland haalde, ligt dat percentage inmiddels ergens tussen de 16 en 17 procent.’
Ook heeft Beijing geen verzekeringen afgesloten voor Russische tankers, iets wat waarnemers hadden voorspeld nadat Westerse verzekeringsmaatschappijen massaal afstand hadden genomen van de Russische markt.
Vrees voor 'secundaire sancties'
Volgens het Zweedse UI-instituut 'zoekt China hiermee de balans op tussen steun aan zijn strategische partner Rusland' en 'het behartigen van zijn eigen belangen, waaronder handel met westerse partners'. Mogelijk speelt de dreiging van 'secundaire sancties' een rol, waar Europa en de VS ook derde landen die Rusland van bepaalde producten voorzien straffen opleggen.
Lees ook | Xi Jinping; voorgoed de baas in China
China is wel met voorsprong de grootste koper van Russische energie en de grootste buitenlandse eigenaar van olie- en gasvelden in het land. 'Maar', schrijft de Hongkongse krant, 'dat heeft meer te maken met het terugtrekken van alle Westerse bedrijven, dan wel met de uitbreiding van de Chinese activiteiten'.