In Duitsland wordt het coronavaccin van AstraZeneca vrijgegeven voor alle volwassenen, zo heeft minister van Volksgezondheid Jens Spahn donderdag bekendgemaakt. Daarnaast wordt de periode tussen de eerste en tweede dosis van het vaccin verkort.

Tot nu toe werd AstraZeneca voornamelijk aan 60-plussers toegediend in verband met een risico op een zeldzame, maar gevaarlijke bijwerking bij jongere volwassenen. Ook in Nederland worden uitsluitend 60-plussers met AstraZeneca geprikt.

Spahn zei niet hoeveel tijd er precies tussen de eerste en tweede dosis zal zitten. Daar zat tot nu toe 12 weken tussen. Het Europese geneesmiddelenbureau EMA raadt aan de tweede dosis tussen de 4 en 12 weken na de eerste prik toe te dienen.

In België werd vorig maand besloten besloten om het AstraZeneca-vaccin voortaan ook aan mensen van 41 jaar en ouder toe te dienen. Dat besluit volgde op een mededeling van het EMA. Dat zei, na verdere bestudering van het vaccin, dat de voordelen ervan opwegen tegen de nadelen, voor alle volwassenen.