Netherlands

Duitse journalist toegang tot Sint-Petersburg geweigerd

Duitse journalist toegang tot Sint-Petersburg geweigerd

De Russische autoriteiten hebben de Duitse journalist Robert Kempe een accreditatie geweigerd voor het EK voetbal, meldt Sportschau. Sint-Petersburg is een van de elf speellocaties van het toernooi en Kempe is niet welkom in de Russische stad. Eind mei werd hem schriftelijk meegedeeld dat de plaatselijke autoriteiten zijn aanvraag hadden verworpen na een onderzoek naar zijn achtergrond.

Kempe werkt al meer dan 10 jaar voor WDR en ARD. Eind mei behandelde hij de nauwe banden van het Russische staatsbedrijf Gazprom met het Europese voetbal in een film voor ARD Sportschau en in de WDR-podcast Sport inside. Gazprom is de grootaandeelhouder van de Russische club Zenit St. Petersburg en een van de belangrijkste sponsors van de Europese voetbalbond UEFA. „De relatie tussen Gazprom en de UEFA is hecht en naar mijn mening gaat dat verder dan een normale sponsorrelatie”, zei Kempe in de podcast. Veel (oud-)UEFA-bestuurders uit Rusland hebben volgens hem allemaal een band met Gazprom.

„Wij zien dit als een beperking van de persvrijheid, en dat is voor ons niet acceptabel”, zegt WDR-hoofdredacteur Ellen Ehni. „We roepen Rusland op om opheldering te verschaffen en onze collega toegang te verlenen tot de Russische locaties, zodat hij zijn werk als journalist ter plaatse kan uitvoeren.”

Kempe is volgens de UEFA wel geaccrediteerd voor de tien andere EK-stadions.

Lees ook de EK-column De Steekpass: Ik zoek nog een Pirlo

Haperende verbinding met Oranje

Drie woorden heeft Davy Klaassen nodig om bondscoach Frank de Boer te beschrijven. „Fanatiek. Willen winnen”, zegt Klaassen over de trainer met wie hij ook bij Ajax werkte. Klaassen schuift vrijdagmiddag samen met Frenkie de Jong aan voor een online persconferentie. De UEFA verplicht deelnemende landen om elke dag spelers beschikbaar te stellen voor de media. De verbinding hapert deze keer regelmatig, er vallen nogal wat stiltes, ook omdat de spelers het bij korte antwoorden houden.

Over de besloten ochtendtraining willen ze niets zeggen. Wél over hun vertrouwen in het systeem, waar voetbalanalytici nu al wekenlang over discussiëren. Het Nederlands elftal zal zondag tegen Oekraïne naar alle waarschijnlijkheid starten in een systeem met vijf verdedigers, drie middenvelders en twee aanvallers. Frenkie de Jong heeft er „alle vertrouwen” in, zegt hij: „De neuzen staan qua systeem bij ons altijd al dezelfde kant op. Niet in heel Nederland, maar bij ons wel.”

De openingswedstrijd van het EK – Italië tegen Turkije – gaat de selectie vrijdagavond om 21.00 uur gezamenlijk kijken. „Ik heb het EK-gevoel al wel”, zegt Frenkie de Jong. Dan, lachend: „Alleen al omdat we elke dag met jullie moeten praten.”

Bekijk hier het speelschema van het EK

Het eerste duel van het EK wordt vanavond in Rome afgetrapt, vanaf zaterdag zijn er bijna twee weken lang elke dag meerdere wedstrijden. NRC zette het speelschema op een rij, en werkt op deze plek ook de uitslagen bij.

EK voetbal 2021: hier vind je het programma en de uitslagen

Turkse auto’s in Rotterdam klaar om te toeteren

De Bruyne mist eerste wedstrijd van België

De Belgische nationale ploeg begint het EK zonder sterspeler Kevin De Bruyne. De middenvelder van Manchester City verklapte donderdag tijdens een bezoek van koning Filip aan het trainingskamp van de ‘Rode Duivels’ dat hij zaterdag de wedstrijd in Sint-Petersburg tegen Rusland moet overslaan. Hij hoopt er donderdag in het tweede groepsduel, met Denemarken in Kopenhagen, wel bij te zijn.

Tijdens de finale van de Champions League, twee weken geleden, liep De Bruyne een gebroken neus en oogkas op. Hij moest vorige week een kleine operatie ondergaan en sloot begin deze week aan bij de selectie van bondscoach Roberto Martinez. De Bruyne traint vooralsnog apart van de groep.

„Ik heb nog een beetje pijn, maar het gaat al veel beter”, zei hij tegen de koning, die door aanvoerder Eden Hazard langs alle spelers werd geleid voor een praatje. „Af en toe draag ik een bril vanwege de zon, maar dat gaat niet altijd.”

Spaanse ploeg gevaccineerd

De Spaanse voetballers worden vrijdag alsnog gevaccineerd, zo heeft de Spaanse voetbalbond vlak voor de start van het EK bekendgemaakt. De Spaanse overheid liet dinsdag al weten dat de spelers zich met voorrang kunnen laten vaccineren tegen het coronavirus, maar de exacte datum was nog onbekend. Aanvoerder Sergio Busquets testte in de voorbereiding positief op het coronavirus, waardoor een deel van de selectie in afzondering moest.

Spanje begint maandag in Sevilla aan het EK tegen Zweden, dat ook te maken heeft met coronabesmettingen in de selectie. De Spaanse bondscoach Luis Enrique bereidt zich met zijn selectie afgesloten van de buitenwereld voor op het toernooi. „Het baart me zorgen dat ik misschien niet kan beschikken over een speler omdat hij een reactie heeft gekregen na de vaccinatie”, zei Enrique.

Lees ook: Een vooruitblik op het EK: Wie maakt kans, wie niet?

Welkom in dit blog

Vrijdag 11 juni 2021

In dit blog houdt NRC het nieuws bij rondom het EK voetbal. Het toernooi werd vorig jaar uitgesteld vanwege de pandemie en heet daarom officieel nog Euro 2020:

  • Het is de zestiende editie van het Europees kampioenschap voetbal sinds 1960. Voor het eerst wordt het toernooi niet in een of twee landen gespeeld maar in elf steden in evenzoveel landen. Amsterdam is een van de speelsteden; in de Johan Cruijff Arena worden drie groepswedstrijden en een achtste finale gespeeld.
  • Portugal is regerend Europees kampioen. Vijf jaar geleden won de ploeg van sterspeler Cristiano Ronaldo in de finale van Frankrijk (1-0). Het was de eerste Europese titel voor de Portugezen. Recordhouders zijn Duitsland (1972, 1980 en 1996) en Spanje (1964, 2008 en 2012) met drie titels, Frankrijk (1984 en 2000) werd twee keer kampioen. De andere landenteams die Europees kampioen werden, zijn: Sovjet-Unie (1960), Italië (1968), Tsjechoslowakije (1976), Nederland (1988), Denemarken (1992) en Griekenland (2004).
  • Vanavond is de openingswedstrijd in het Olympisch Stadion van Rome (foto) tussen Turkije en Italië. De wedstrijd, die om 21.00 uur begint, staat onder leiding van de Nederlandse scheidsrechter Danny Makkelie. Het is zijn debuut op een eindtoernooi.
  • Het Nederlands elftal speelt zondagavond om 21.00 uur in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam tegen Oekraïne. Het is een wedstrijd in groep C, waarvan ook Noord-Macedonië en Oostenrijk deel uitmaken.

    Foto Andrew Medichini/AP

Football news:

Spalletti op 3-0 met Bayern: Napoli ligt op de goede weg. De spelers hebben mijn verwachtingen al overtroffen
Kane wil naar Man City verhuizen met Grealish. Hij zal binnenkort bespreken vertrekken met Tottenham
Real Madrid meldde dat Odriosola het coronavirus heeft opgelopen
Gasperini over Ilicic: hij wil een team vinden waar hij iets belangrijkers zal bereiken
Mbappe zal niet spelen in de wedstrijd voor de Franse Super Cup. De wedstrijd zal worden gehouden in Israël
Benfica introduceerde Yaremchuk. De voorhoede van het nationale team van Oekraïne verhuisde Van Gent
17-jarige Gurna-Duat kan verhuizen naar Atalanta van Saint-Etienne voor 10 miljoen euro